За какво става дума? Оказва се, че след като Европейската

...
За какво става дума? Оказва се, че след като Европейската
Коментари Харесай

Само във Фрог: Поставиха ли под контрол прокурорите, отговорни за сътрудничеството с Кьовеши?

За какво става дума? Оказва се, че откакто Европейската прокуратурата започва работа, при започване на годината у нас е бил открит нов отдел във ВКП. Задачата му е била да координира взаимоотношението с прокуратурата на Кьовеши, като това включва и обмяна на цялостната информация по следствията.

Той се оглавява от Камен Михов, апетитен за човек от близкото обграждане на някогашния министър председател Бойко Борисов. Куриозното е, че всички останали прокурори са със статут на командировани във въпросното звено. Не е загадка, че командироването на обвинители от едно място на друго може да се ползва и като форма на бухалка против неуместните, и като форма на подучване. Непослушните всекидневно се изпращат в най-затънтената точка на страната, до момента в който за доближените се намират апетитни места като спецпрокуратурата да речем.

“В случая напълно резонно е да си мислим, че прокурорите от този отдел са командировани, с цел да бъдат следени. Все отново през тях ще минава сензитивна информация за огромни измами и незаконни схеми. Основателно е да мислим, че за взаимоотношение с европейската прокуратурата са подбрани лоялни на управлението магистрати”, разяснява пред Фрог нюз техен сътрудник. В листата на командированите попада името на прокурор Бисер Кирилов. Името му се свързва с делото против групата за отвличания “Наглите”. Той бе заставен да си направи отказ по това дело, защото се оказа, че в хода на следствието са били позволени неточности.

Има и различен любопитен факт. За този отдел дава отговор зам.-главният прокурор Даниела Машева. Същата, която като член на Висш съдебен съвет преди време предложи Иван Гешев за основен прокурор. А откакто той бе определен, той на собствен ред й върна жеста, като я предложения в екипа си като негова заместничка.

Не инцидентно неотдавна Лаура Кьовеши в диалог с правосъдния министър Иван Демерджиев изрази удовлетворение, че ще може непосредствено да си партнира със структури като Министерство на вътрешните работи, “Митници” и т. н. Кьовеши акцентира, че от страна на родната прокуратурата й се изпращат единствено “малки дела”. Европейският основен прокурор посочи: “В началото имахме прочут проблем, че всички каузи трябваше да минават през прокуратурата и първоначално получавахме единствено дребни каузи. Сега, когато тази опция е разширена, ще можем директно да обсъждаме разнообразни въпроси с органите на първа линия при определяне на закононарушения ".

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР