За какво предупреждаваше света легендарният дипломат Хенри Кисинджър, който си

...
За какво предупреждаваше света легендарният дипломат Хенри Кисинджър, който си
Коментари Харесай

За какво предупреждаваше света легендарният политик Хенри Кисинджър

За какво предупреждаваше света именитият посланик Хенри Кисинджър, който си отиде на 100-годишна възраст?

Кисинджър е запомнен като корав бранител на англосаксонското владичество, който се възприемаше не като типичен „ ястреб “, а като тип „ разумен “ политически див звяр, който не би кълвал никого  за наслаждение, а единствено по нужда, пишат съветски медии.

Годините на влизане на еврейски бежанец от Германия в управлението на Съединени американски щати като консултант по националната сигурност на президента и държавния секретар се свързват с курса към „ действителна политика “. Той  доведе при започване на 70-те години до „ разведряване и спокойно общуване на две системи. ” Кисинджър, който влезе в историята на дипломацията с изкуството си на „ совалкови договаряния “, реализира доста след нормализиране на връзките сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, символизирано от визитата на президента Никсън при генералния секретар Брежнев през 1972 година Американският държавен секретар съвсем по едно и също време съумява да откри „ ключ “ към китайското управление, а то бе в открит спор със руското управление по това време и всички бяха удовлетворени от това.

Кисинджър беше прочут както с уреждането на войната във Виетнам (за експлоадирането на която той в началото допринесе), по този начин и с отделянето на арабите от израелците в ъглите на военния „ обръч “ по време на споровете от 1968 и 1973 година Той способства доста за всеобщата емиграция на евреите от Съветския съюз, той дръпна тайните конци на кървави преврати в Латинска Америка, най-вече в Чили и Аржентина. Президентът Алиенде беше свален от военачалник Пиночет с поддръжката на американците тъкмо когато Кисинджър съветваше президента на Съединени американски щати по външната политика.

Имаше доста неща в живота на еврейското момче Хайнц, което стана Хенри в Америка, които можеше да не се случат.

Семейство Кисинджър избяга от нацистите тъкмо в точния момент. Роднините им, останали в Германия, починаха в Холокоста.

След като стана жител на Съединени американски щати, се причисли към американската войска по време на Втората международна война. 

Той служи във военното разузнаване, има чудесно образование в Харвард, работи във водещи американски „ мозъчни тръстове “ като експерт по нуклеарни оръжия. Някои даже настояват, че той също е работил в Централно разузнавателно управление на САЩ или  поне в структурите, с които тази организация е „ другарска “. И самият той даде съображение за сходни догатки, като сподели при започване на 90-те години в диалог с съветския президент Владимир Путин:

„ Всички честни хора са почнали в разузнаването “.

Между другото, съветският президент постоянно се срещаше с Кисинджър, като постоянно намираше време да беседва с „ гуруто на интернационалната политика “ по време на визитите му в Съединените щати или когато Кисинджър идваше в Русия.

„ Кой сте вие, доктор Кисинджър? “ Този въпрос е от интерес за мнозина отдавна. Но самият воин явно предпочиташе да остане леко в сянката на събитията, макар че всички знаеха кой „ зададе светлина “ за тези събития. Понякога се подиграваше, с цел да ускори интригата. През 1972 година, когато Кисинджър се отличи в американската политика както на руския, по този начин и на китайския фронт по едно и също време, списание Playboy го разгласи за „ най-желания мъж на годината “, наблягайки триумфите му в политиката и с дамите. Самият политик очевидно поддържа тази тематика, неведнъж заявявайки, че „ най-хубавият афродизиак е властта “.

Мнението на Кисинджър постоянно се е слушало.

Книгите му бяха деликатно четени от специалисти и политици, препоръките му се слушаха.

Основното за нас е да помним, че той постоянно е приказвал „ за своите и е защитавал ползите им. Ако прагматизмът го е съветвал да търси общ език с съперниците си, той го е правил, само че напълно не тъй като се е тормозил за ползите на опонентите/враговете си. 

" Просто не е нужно да ги довеждате до стадия на безизходност. Тогава те могат да станат още по-опасни ", споделя той.

Следователно Кисинджър нямаше и не можеше да изпитва благосклонности към Русия, а преди този момент към Съветския съюз. Той просто не беше склонен с тези, които желаеха и желаят да ги унищожат. " Не, би трябвало да се споразумеем при какви условия ще играем по техните правила. Тогава ръководството е по-надеждно… "

Кисинджър към момента удивлява с точността на прозренията си.

Какво ще кажете за това:

 „ Чрез обществените мрежи потоци от болшинство отзиви се вливат в потребителите и човек губи способността да отразява.

Всичко това отслабва силата на духа, нужна за насърчаване на личните убеждения и за извървяване на избран път самичък – без това е невероятно да се сътвори нещо ново. Влиянието на интернет технологиите върху политиката е изключително видимо. Политическите водачи са заети с напън върху нас. Нямат време да мислят за подтекста и затова няма потребност да уголемяват мирогледа си. В цифровия свят скоростта е приоритет. Но той предотвратява размисъла.

Радикалите печелят преимущество пред мислещите хора. Ценностите се образуват от консенсуса на подгрупа, а не посредством процеса на размисъл. “

Написано преди пет години.

И още по-рано предизвести: „ Интернет лишава обществото от неговата история.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР