За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4

...
За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4
Коментари Харесай

156 хил. деца ще получат по 300 лв. при записване в 1, 2, 3, 4 и 8 клас през 2023 г.

За изплащането им за 2023 година ще са нужни 23,4 млн. лева
Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. С тях се регламентира редът за даване на еднократни помощи от 300 лева за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, без значение от това дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. Помощта се отпуска без рентабилен аршин.

Промените главно са свързани с привеждане на наредбите на правилника в сходство с направените промени и допълнения в Закона за фамилни помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за възпитаници във втори, трети и четвърти клас. Очаква се такава поддръжка да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 година ще са нужни 23,4 млн. лева

С измененията в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца се уточняват и наредбите, които регламентират поддръжката за децата със или без право на наследствена пенсия от умрял родител и поддръжката на самотните осиновители.

Намалява се административната тежест за фамилиите при подаване на заявки заявления за разпределяне на фамилни помощи. Прецизира се и обсегът на обмена на информация сред АСП и МОН във връзка с децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение, съгласно главните правила за обработването на персонални данни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР