За изминалите 15 години Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) към

...
За изминалите 15 години Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) към
Коментари Харесай

Над 16 600 деца са родени с финансовата помощ на ЦАР за 15 години

За миналите 15 години Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) към Министерството на здравеопазването (МЗ) е подкрепил над 38 000 двойки с репродуктивни проблеми, като е обезпечил достъп до клиники, осъществяващи активност по асистирана репродукция в цялата страна. С организационната и финансова помощ на ЦАР са родени повече от 16 600 деца. Това регистрират от Министерство на здравеопазването в навечерието на 15-ата годишнина на Центъра.

„ В резултат на високоотговорната взаимна работа с клиниките са реализирани стабилно възходящи резултати във връзка с брой клинични бременности, раждания и живородени деца. За миналата 2023 година са реализирани общо 1509 клинични бременности, 1358 раждания и 1594 деца, което е към 2% от всички родени деца в страната “, регистрират още от ведомството.

15-годишнината на ЦАР ще бъде маркирана на 1 април от 16 ч в зала „ Д-р Владимир Калайджиев “ на Центъра по хигиена. „ 15 години, отдадени на идеята за повече български деца – най-красивите цветя в градината на нашето благополучие! “, означават от Министерство на здравеопазването.

Центърът за асистирана репродукция е основан през 2009 година с Постановление на Министерски съвет като профилирана конструкция за организационно и финансово подкрепяне на български жители за осъществяване на действия по асистирана репродукция при лица с неплодородие.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР