За изключително тревожна тенденция в София алармира столична инициатива -

...
За изключително тревожна тенденция в София алармира столична инициатива -
Коментари Харесай

Строежите в София са риск за животните и растенията

За извънредно тревожна наклонност в София сигнализира столична самодейност - pастрояването в последните години заплашва популациите на десетки растения и животни.
Това демонстрира изследване на общинска самодейност " Визия за София ", представено от бТВ.

След три месеца изследвания екип от биолози и еколози стигат до извода – на относително дребна територия се срещат растения и животни от 1200 типа. Един от типовете, който не сме очаквали, е ливадният дърдавец. Това е международно заплашен тип и да го забележим в София беше неочаквано”, сподели Рашид Рашид, координатор " Околна среда " – " Визия за София ".

Но дотук с позитивните данни. Застрояването е явен риск за животните и растенията. „ Голяма част от тези територии са частна благосъстоятелност и изкупуването им от Столична община е доста скъпо начинание”, изясни Рашид.

Птиците са измежду най-застрашените. Затова специалисти като лекар Грозданов имат проект. „ Поставят се къщички за птици, залесява се с подобаващи типове дървета и шубраци, обезопасяват се стъклените здания, които са огромен проблем за птиците, които се блъскат в тях, като противодействието става посредством залепване на стикери със силуети на птици”, сподели доктор Атанас Грозданов, гл.асистент " Зоология и биология ", СУ.

До края на годината ще завърши работата по електронен указател, в който ще има настояща информация за зелената градска система и растителността в нея.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР