За изгаряне на гуми в цех в село Сланотрън, Видинско

...
За изгаряне на гуми в цех в село Сланотрън, Видинско
Коментари Харесай

Цех във Видинско гори гуми, 10 години институциите прикриват

За изгаряне на гуми в завод в село Сланотрън, Видинско сигнализира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” Емил Георгиев по време на парламентарен надзор, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.
По думите на Георгиев инсталацията, построена през 2012 година, е с потенциал да преработва 20 000 т годишни или 2 500 кг на час остарели гуми. „ Очевидно, давайки си сметка, че локалното население ще е срещу, вложителят се е сдобил с нужните разрешителни документи, без да дава публичност на желанията си. Така или другояче с началото на строителството към този момент не може да се скрие, че в този благодатен аграрни край се построява апаратура, която ще замърсява почвата, водата и въздуха и което естествено довежда до голям брой митинги и срещи в Министерството на околната среда и водите, в които и аз съм взел участие. За страдание, резултат от всички тези митинги и срещи не последва”, изясни депутатът от левицата.
Георгиев уточни, че виновните институции тогава са препращали разтревожените локални поданици към отчет на вложителя, съгласно който реализирането на капиталовото предложение ще има позитивен резултат върху околната среда. „ Но от 2012 година до през днешния ден се натрупват от ден на ден и повече доказателства, че сред записаното в отчета и действително осъщественото от вложителя има големи разлики, а подозренията, че компанията изгаря нерегламентирано гуми остават”, акцентира Емил Георгиев във въпроса си към министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.
Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България” обърна внимание, че откакто инсталацията работи главно нощем, стартира да се носи извънредно неприятна задушлива миризма. Кметът на с. Сланотрън и жителите нееднократно подават сигнали на тел. 112 и до РИОСВ-Монтана, само че получават отговор, че предприятието в действителност не работи, а единствено прави опити и по тази причина не предстои на надзор. „ Като се има поради, че инсталацията е построена през 2012 година, това значи, че проби и опити се вършат към този момент 10 години. Нещо повече – дворът на инсталацията от време на време ту се цялостни с гуми, които сякаш би трябвало да стоят в склад, ту се изпразва – явно те се преработват”, акцентира Георгиев.
Той се обърна към министър Сандов с въпроса за какво в този момент, когато е явно, че плануваните ограничения в отчета за оценка на влияние на околната среда не се съблюдават, виновните лица в Министерство на околната среда и водите не постановат наказания. Емил Георгиев попита още дали вложителят заплаща налози или се позволява тяхното „ спестяване”, тъй като единствено „ експериментира”.
В отговор министърът на околната среда и водите изясни, че до март 2019 година фактически са осъществявани само проби и изпитвания, а от април 2019 година до момента инсталацията е въведена в естествена употреба. Той заяви още, че РИОСВ-Монтана не е открила, че инсталацията работи нощно време, както и че се носи неприятна задушлива миризма. Според РИОСВ-Монтана по проблема има подаден единствено един сигнал от „ Екогласност” през 2019 година, а направените измервания на излъчванията за нездравословни субстанции, изпускани в атмосферата от инсталацията не демонстрират превишение на нормите.
„ Аз също имах някои подозрения за активността и РИОСВ-Монтана от тази седмица е с нов шеф. Така че се надявам да се усъвършенства контрола и в случай че има в действителност нарушавания, те да бъдат установявани и да бъдат предприемани нужните мерки”, сподели министър Сандов.
Емил Георгиев бе безапелационен, че от РИОСВ-Монтана са заблуждавали министъра, като показа доказателства за това от парламентарната естрада. „ С години се замърсяват околната среда, въздуха, почвите, замърсяват се към 2 000 дка лозови насаждения, стотици декари с пшеница, слънчоглед, царевица, рапица и други селскостопански артикули. Единственият излаз е този завод да бъде неотложно спрян от своята активност. Предлагам да назначите една комисия от Министерство на околната среда и водите, да включите и народни представители от Комисията по запазване на околната среда, да отидем на място, без да се подават сигнали авансово, тъй като от инспекцията в Монтана с години прикриваха активността на този цех”, съобщи Георгиев.
Министър Сандов увери, че ще се заеме персонално с този проблем, като даде обещание, че ще подложи на доста сериозна инспекция отчета по оценка за въздействието на околната среда и в случай че той не е изпълнен, ще затвори предприятието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР