За индексиране на вече започнатото строителство с обществени средства са

...
За индексиране на вече започнатото строителство с обществени средства са
Коментари Харесай

Искат още 600 млн. лв. за вече започнати проекти

За индексиране на към този момент започнатото строителство с публични средства са нужни спомагателни 600 млн. лева в бюджета за 2022 година, оповестиха от строителната камара. Това са парите, които би трябвало да се доплатят на строителните компании поради огромния скок на цените на съществени строителни материали. През 2021 година цената на бетона и на желязото се подвигна с към 50-60%, на битума - с към 20-25%, а на дървения материал - с към 40%. Това слага под риск осъществяването на редица планове - пътища, пътни уреди, ВиК инфраструктура и така нататък Освен че цените на материалите не дават отговор на заложеното в плановете, тези обекти се съфинансират от общини и ведомства, а те също нямат пари, с цел да доплатят своята част, настояват от камарата.

Оттам предизвестиха неколкократно, че осъществяването на значими планове, финансирани с европейски средства, може да спре, в случай че разликата не се доплати, и това ще докара до още по-големи загуби за бюджета, в сравнение с в случай че цената на плановете се индексира. Сметката към този момент е показана на районното министерство и следва да се показа на финансовото. Сумата обаче би трябвало да се разпредели на общини и ведомства, по тази причина е нужна единна методика, по която плановете да се индексират. Тя също е направена от Камарата на строителите в България и е предоставена на Министерство на регионалното развитие.

Междувременно се оказа, че две от компаниите, които са получили предплатено пари за построяването на прави от автомагистрала " Хемус ", са поискали от пътната организация преразглеждане на договорите поради поскъпналите строителни материали. Тези контракти в по-голямата си част бяха подписани в края на 2019 година по тогавашните цени и не предвиждаха индексация на цената при вероятно повишаване. Това най-вероятно ще се употребява като предлог за повреждане на тези контракти по взаимно единодушие и връщане на сумите най-малко до размера на неусвоените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР