За или Против да се отделят от община Родопи и

...
За или Против да се отделят от община Родопи и
Коментари Харесай

Провали се референдумът в Белащица

" За " или " Против " да се отделят от община Родопи и да се причислят към община Пловдив. Това трябваше да решат за бъдещето си жителите на село Белащица през днешния ден. Местният референдум обаче се провали, тъй като по-малко от 40 % от имащите право на глас отидоха до изборните секции, което по закон прави допитването нелегитимно. Това заяви Българска национална телевизия.

Минусовите температури като че ли изплашиха жителите на Белащица . До 13 часа по-малко от 10 % от имащите право на глас 1733 души отидоха до урните.

" Гласувахме, няма метод, би трябвало да вземем решение...1.34 Нали тука живеят тия хора, би трябвало да дойдат ", разяснява пред Българска национална телевизия Кирил Манолов.

" Според мен това прекосяване към община Пловдив има някакви подмолни стопански ползи, които не бяха добре разяснени ", счита Стоян Георгиев.

Референдумът се организира година и половина откакто Инициативен комитет внесе нужните по закон над 420 подписа. И макар че прокуратурата проверява процедурата, дата беше планувана, въпреки решението на регионалния шеф да се апелира и сега от кмета на Община Родопи.

" То се поставиха големи старания да не се състои реферандумът , даже през последната седмица от ръководещите от община Родопи се изрече мнение, че референдум може и да няма, тъй като се апелира във Върховен административен съд.

Това разколебава хората. За страдание не успяхме да достигнем до хората и да разясним, че ние не сме срещу някоя персона, а институцията община Пловдив е на високо равнище и би могла да помогне на Белащица да се развие ", сподели Павел Гимишев - член на предприемчив комитет.
 Белащица гласоподава на локален референдум дали да се отдели от община Родопи
Белащица гласоподава на локален референдум дали да се отдели от община Родопи

С право на глас са 1733 поданици на обитаемото място

Днес пред урните пристигнаха и хора, които желаеха да гласоподават, само че не откриха имената си в описите.

От образуването на община Родопи през 1987 година до момента няколко обитаеми места са се отделили от нея - измежду тях Кричим, Стамболийски и Перущица. Последният референдум е от 2012 година в село Ягодово, където хората избраха да останат в Община Родопи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР