За хората в администрацията увеличение на заплатите през 2023 г.

...
За хората в администрацията увеличение на заплатите през 2023 г.
Коментари Харесай

Замразяват заплатите в администрацията

За хората в администрацията нарастване на заплатите през 2023 година още веднъж е планувано единствено за учителите, излиза наяве от бюджетната прогноза на министъра на финансите Асен Василев. Общите разноски на държавната хазна за заплати през актуалната година е планувано да бъдат малко над 9 милиарда лева А за 2023 година са разчетени 472,5 млн. лева повече, или 9,48 милиарда лева.

Но преобладаващата част от това нарастване ще бъде за учителите.

За 2023 година са разчетени средства за нарастване на приходите на педагогическите експерти в системата на предучилищното и учебното обучение до равнище от 125% по отношение на междинната заплата за страната, написа в документа на Министерството на финансите (МФ). Като се планува да продължи подобряването на обществения статус на педагогическите експерти посредством годишното нарастване на междинните им заплати до това равнище и през идващите две години, написа в документа.

Само за нарастването на заплатите на учителите през 2023 година са нужни 347,9 млн. лева, демонстрират плановете на МФ. Така от плануваните разноски за заплати остават единствено 125 млн. лева, които да бъдат употребявани за нарастване на други хонорари, отвън учителските.

Като се има поради, че заплатите на депутати, министри и магистрати също ще нарастват поради механизма на определянето им, за останалите хора на бюджетна прехрана към този момент пари за нарастване на възнагражденията действително не са планувани.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР