За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата

...
За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата
Коментари Харесай

Професор от БАН: Не е проучвано дали ваксини могат да се сме...

За хората, които са имунизирани с първа доза от препарата на АстраЗенека и не желаят втора от него, ще бъде взето решение с коя от наличните у нас РНК ваксини да бъде сменен. Това разгласи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. Има ли съществени следствията от имунизацията на АстраЗенека - към момента не е потвърдено. Очаква се и мнението на ЕМА.

" Проблемите с АстраЗенека са мощно преeскпонирани. Държавите се объркват в това, което вършат сега - пробно да се смесват имунизациите, нещо, което пък напълно не е проучвано. Тук не приказваме за разграничи ваксини като партиди, приказваме за разнообразни механизми на деяние върху имунната система на индивида и не можем да предвидим по какъв начин ще работи реимунизация от различен тип ", изясни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките в студиото на " България заран ".

Според изследвания, най-големите опасения и странични резултати от АстраЗенека са образуването на тромбози.

" Тромбози се случват на 1 на 30 000 души и без ваксина. При имунизираните със странични резултати след AstraZeneca са млади дами до 50, с наднормено тегло и приемащи противозачатъчни. Ако не сте в тази група, умерено може да си сложите ваксина. Тромбози могат да се получат и от антибиотици от пеницилиновата група, от хинина също. Дали сме предразположени към тромбози, може да се ревизира с тест ", съобщи още проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, в случай че при първия банкет от имунизацията, не е имало затруднения, то и при втория няма да има. Като уточни, че не във всички случаи е наложителна втората доза.

" Трябва да се изчака да минат 3-4 месеца и да се ревизира за антитела. Ако са над 600, няма потребност от реваксинация ", сподели още проф. Петрова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР