За хората е трудно да се откъснат от вредните навици.

...
За хората е трудно да се откъснат от вредните навици.
Коментари Харесай

Константин Ковачев: Физическата активност е първа стъпка към по-добро здраве

За хората е мъчно да се откъснат от нездравословните привички. Физическата интензивност е първа стъпка към по-добро здраве - гимнастиката на стол, в офиса, така наречен active sitting, оказва помощ при усмиряване на нервите и за балансиране на мускулите ". Това сподели Константин Ковачев, основател на метода active sitting в “Денят на Фокус " по Радио “Фокус ".

Идеята на метода е да заменят неприятните привички като цигари и алкохол с положителни. “Това изисква осъзнатост- не би трябвало просто да искаш да спреш с неприятните привички,  а да схванеш за какво те са неприятни за теб. За страдание, сериозните диагнози са главният катализатор за прекъсване на пушенето и пиенето ", разясни Ковачев. 

“Освен това можем да вършим дихателни извършения - да вземем за пример да свием устни, вдишваме надълбоко, издишаме и в случай че създадем няколко пъти това упражнение, няма да имаме потребност от цигара. Хората, които не желаят да спрат, считат, че нездравословният табиет им оказва помощ и не схващат, че повече им вреди, в сравнение с да носи изгоди ", добави специалистът. 

Работата върху страстите е значима, тъй като те водят до нездравословните привички.  “Вредните привички имат най-вече прочувствени аргументи. Когато имаме неналичия, страхове, неразположения или стрес, търсим отдушници. Цигарите и алкохола се употребяват като такива, тъй като на първо четене успокояват нервната система. Цигарите водят до по-пълно и осъзнато дишане - йогата и active sitting също разчитат на това дишане. Пристрастяващият резултат е неприятната част на тютюна ", описа Ковачев.

“При алкохола съм забелязал, че хората с доста изтощена нервна система получават болки по тялото - сега, в който стартират да пият, тези болки понижават и те си споделят, че това е решение. И двата навика обаче вредят съществено на здравето в дълготраен проект. Дихателният потенциал се свива и при двата нездравословни навика, черният дроб се мъчи поради алкохола и д нес, тъй като стресът е доста по-завишен от преди 10 г, на човек му се струпват доста неща на главата и тялото търси къде да избие ", описа още Ковачев.

“Вирусите, които ни нападат, в допълнение способстват за сериозните болести и за затрудненията в някои органи. Цигарите и алкохолът отслабват имунната система и по този начин заболяванията ни хващат по-лесно ", акцентира той.

Инсултите и инфарктите постоянно са породени от страстите боязън и гняв, които задействат вегетативната нервна система. “Тези две усеща би трябвало да бъдат овладявани, с цел да предотвратим, колкото можем, инсулт или инфаркт. Active sitting упражненията освобождават вагусния нерв, който управлява тази нервна система и хората се успокояват. Важно е да се движим задоволително и да сме по-спокойни ", акцентира експертът.

“Active sitting е баланс на три системи - прочувствена, физическа и биохимична.  В третата влиза храненето - положителната работа на стомашно-чревния тракт. Стресът доста въздейства на тази система. Трябва да усетим кои храни не ни работят добре - какво ни подува, да вземем за пример, и би трябвало да ги изключим. Можем да се консултираме с диетолог ", подсети Ковачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР