За хаос при изплащането на пенсиите за хора с увреждания

...
За хаос при изплащането на пенсиите за хора с увреждания
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за хаос с изплащането на пенсиите на хора с увреждания

За безпорядък при изплащането на пенсиите за хора с увреждания сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Тя е получила многочислени тъжби от жители, които се оплакват от последствията на променения Закона за хората с увреждания, които са в действие от 25 януари.

След като месеци наред хората с увреждания бяха оставени без никакви приходи поради изтекли ТЕЛК-ове, преди разпускането си Народното събрание незабавно промени закона. Поправките бяха инициирани от Ковачева, импортирани от някогашната обществена министърка от ГЕРБ Деница Сачева и признати единомислещо от всички политически сили. Проблемът е, че комисиите, които би трябвало да удължат експертизите за неработоспособност, са претрупани и човек не може да възобнови ТЕЛК-а си с месеци, през това време страната му стопира всички заплащания – пенсии и подкрепяне.

Засегнатите алармират, че няма действителни дейности от виновните органи, което води до неспособност да получат полагащите им се средства.

Хората се оплакват, че непрестанно са препращани от РЗИ към териториалните подразделения на Национален осигурителен институт, без пояснения дали информацията за статута им е подадена от едното място към другото, нито по кое време ще им бъдат преведени пенсиите.

Ковачева е изпратила рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, в която упорства да се подхващат дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР