За грубо нарушение на Изборния кодекс сезираха наши зрители от

...
За грубо нарушение на Изборния кодекс сезираха наши зрители от
Коментари Харесай

Нарушена е тайната на вота в Бяла Слатина

За жестоко нарушаване на Изборния кодекс сезираха наши фенове от Бяла Слатина. На сниман от тях клип ясно се вижда по какъв начин човек от секционна комисия нарушава тайната на вота, оповестява Българска национална телевизия.

На видеоклипа се вижда по какъв начин в 16-та СИК в ромската махала член на комисията непозволено отваря и поглежда в попълнена бюлетина, преди тя да бъде пусната в урната.

"Това не съм аз, това го вършат съперниците ни, които желаят да касират изборите, тъй като виждат, че губят ", разяснява Сашо Маринов, секретар на 16-та СИК - Бяла Слатина.

На клипа се вижда, че секретарят седи на мястото на ръководителя, пред чийто взор става нарушаването. "Сменяме се, имам право да променям хората, да ги въртя ", сподели Кирил Михайлов, ръководител на 16-та СИК - Бяла Слатина.



Сашо Маринов се опитава да даде някакво пояснение: "Предполагам, че в случай че е отворена бюлетината, е била развалена ", сподели той.



Общинската изборна комисия в Бяла Слатина се самосезира за нарушаването. "Това е нарушаване на Изборния кодекс, ще създадем спомагателна инспекция и ще вземем някакво решение по случая ", сподели Цветелина Андровска, ръководител на ОбИК - Бяла Слатина.

От ЦИК също направиха коментар по случая. "Това е неприемливо да бъде правено такова нещо, защото това е опорочаването тайната на вота. Напомням, че не е хубаво и смисъла нарушаване на изборният развой и снимането в помещението като се изключи случаите, в които това е позволено във връзка с избрана медия ", съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев.

В Бяла Слатина прокуратурата ревизира и още едно нарушаване - всеобщо вписване на хора с увреждания, които сякаш поискали да гласоподават в мобилна секция. Много от тях отрекли пред следователите, че страдат от някакво двигателно заболяване и че са се подписвали под такова заявление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР