За големия християнски празник Великден, круизите на катамарана Бургус, до

...
За големия християнски празник Великден, круизите на катамарана Бургус, до
Коментари Харесай

За Великден започват круизите до остров "Света Анастасия"

За огромния християнски празник Великден, круизите на катамарана " Бургус ", до остров " Света Анастасия, ще бъдат възобновени. Корабчето пътуваше до острова през целия декември месец предходната година и безусловно сложи връх по дълъг сезон, само че през двата най- люти зимни месеца- януари и февруари, е прекратило пътешествията.

Още занапред обаче, записванията за круизи до " Света Анастасия " безусловно валят от най- нетърпеливите туристи, изясни шефът на късчето земя измежду вълните - Павлин Димитров пред ТРУД NEWS.

От кметството в Бургас пък оповестиха, че към този момент са регистрирани 120 онлайн поръчки за подписване на цивилен брак на влюбени двойки посредством електронната платформа, която проработи от началото на новата 2023- та година. Тя улеснява жителите на Бургас и всички, които желаят да узаконят връзката си в един от най-романтичните морски градове, като остров " Света Анастасия ", е несъмнено най- атрактивното място за това- измежду морето. Чрез платформата, влюбените могат да ревизират, изберат, резервират и заплатят онлайн стремежи от тях обред, като употребяват опциите на интернет и мобилните устройства, припомниха общинарите.

Утре ще стане ясно нещо вълнуващо и любопитно, обвързвано с историята на острова, а именно- къде са иконите, които от време оно са били в манастирската обител. В далечната 1911 - та година, един български стихотворец и държавник избавя 12 икони от островния манастир „ Св. Анастасия ". Това е Райчо Райчев Вирсавиев, който предотвратява изнасянето на иконите отвън рамките на страната.

Въпреки неговата интервенция, повече от век по-късно, нито една от избавените икони не остава на острова и по този начин богатата иконна сбирка на островния манастир потъва в давност.

Настоящото изследване е опит да се наблюдава ориста на изчезналите икони, които имат извънредно значение за бъдещите проучвания на манастира и на неговата история.

Доц. доктор Иван Ванев от Института за проучване на изкуствата ще показа резултатите от своето изследване в 16:00 във вторник, в иконата зала на Историческия музей- на ул. „ Лермонтов " 31.

Всеки искащ, любопитен да узнае историята на иконите, и това къде са те сега, може да участва на събитието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР