За година цената на свинското е скочила с 30% заради

...
За година цената на свинското е скочила с 30% заради
Коментари Харесай

Заради чумата 30% скок на свинското месо за година

За година цената на свинското е скочила с 30% поради чумата до 10 лева за кг. на едро. Цената на дребно е стигнала 13 лева

Междувременно се появи прогноза, че ще има нарастване и на таксите за обслужване в банковите клонове.

Цените на свинското месо в България регистрираха десетгодишен връх. В момента кг свинско на едро надвишава 10 лева, а цените на дребно доближават до 13 лева на кг.

Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо, са с 30% по-големи, оповестява " Нова телевизия ". Причината за по-високите цени на свинското месо съгласно производители и търговци е африканската чума по свинете, която докара до заличаване на над една пета от промишлено отглежданите прасета у нас.

На българския пазар се внася по-евтино месо най-вече от Испания. От Държавната комисия по стокови тържища и борси обявиха, че по традиция българското месо е по-скъпо. И в сегашната обстановка се следи още по-голямо повишаване на цените. Испанското месо в България се продава за към 7 лева за кг.

Африканската чума удари освен родното произвеждане, само че и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко консуматори си купуват от по-скъпото свинско.

Опасенията на производители и търговци са, че в идващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, до момента в който стадата изцяло се възстановят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР