За година 422 строителни фирми са спрели работа. Това сочи

...
За година 422 строителни фирми са спрели работа. Това сочи
Коментари Харесай

За година над 400 стоителни фирми са спрели работа

За година 422 строителни компании са спрели работа. Това сочи икономическия доклад на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 година

Фирмите не са възобновили вписването си в поддържания от КСБ Централен професионален регистъра на строителя, посредством който се дава право на фирмите от бранша да построяват обекти над 100 кв. м.

Така на пазара у нас по последни данни от декември остават 6247 регистрирани български юридически лица и 55 задгранични.

В резултат на следващата сложна за сектора година, почналият през 2021 година спад в създадената строителна продукция продължава, а работата на компаниите понижава с още 8,2 на 100 за първите 9 месеца на 2022 година по отношение на същия интервал на 2021 година, предаде epicenter.bg.

По предварителни данни на Национален статистически институт, представени в разбора на КСБ, създадената през деветмесечието на м.г. строителна продукция е на обща стойност 10, 6 милиарда лева като от нея за 6 милиарда лева е сградното строителство (жилищно и нежилищно), а останалите 4,6 милиарда лева е инженерното (ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура).

За съпоставяне - за деветмесечието на 2020 година, след която стартира спадът в сектора, продукцията е била за над 4 милиарда лева повече или общо 14,8 милиарда лева

В резултат на влошената среда за бизнеса, общият брой на подписаните контракти в бранш „ Строителство “ е намалял с 15,2 на 100, а цената им е с 20 на 100 по-ниска, демонстрира още анализът на КСБ за деветмесечието на м.г.

Намалели са и задграничните вложения в строителния бранш.

По предварителни данни на БНБ, директните задгранични вложения за интервала са с негативна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като по отношение на същия интервал на предходната година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6 %/.

„ Данните резултат от неналичието на навременна и работеща индексация по договорите с обществени възложители, а никой не слага под подозрение скока в цените на строителните материали “, разяснява ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

„ Необходимо да се плануват средства в бюджета за индексация и да се изработят единни инструкции за използване на методиката, с цел да стане тя работеща “, добави той.

Анализът демонстрира още, че е през първите 9 месеца на м.г. са намалели броят и цената на подписаните контракти в строителството -  15,2 % спад в броя и 20,1 % - в цената им.

По предварителни данни на Българска народна банка към 18 ноември т.г., директните задгранични вложения за деветмесечието на 2022 година в строителството са с негативна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като по отношение на същия интервал на предходната година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6%/.

Въпреки отрицателните трендове, в края на предходната година КСБ е сключила със синдикатите нов отраслов групов трудов контракт за ново нарастване на минималната работна заплата в строителството.

Постигнато е съглашение за увеличение на коефициента, който се прибавя към минималната за страната работна заплата  - до декември м.г. той беше 1,25, а към този момент е 1,40.

С по-добрите условия на труд фирмите целят да задържат квалифицираните си фрагменти, които са и най-важната инвестиция за бизнесмените.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР