За гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция хартиена бюлетина

...
За гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция хартиена бюлетина
Коментари Харесай

Комисията по правни въпроси връща хартиената бюлетина, машините ще са само принтери

За гласоподаваха всички 12 представители на така наречен коалиция " хартиена бюлетина " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу бяха 11-те депутати от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък ".

Предложението на Движение за права и свободи за цялостна анулация на гласуването със сегашните машини беше подкрепено единствено от представителите на придвижването, 16 депутати гласоподаваха " въздържал се ", а двама от " Продължаваме промяната " гласоподаваха " срещу ".

 

Предложението на " Продължаваме промяната " за обособени секции, в които да се гласоподава или на машина или с хартия също не събра нужната поддръжка.

Това значи, че в секциите с над 300 гласоподаватели жителите ще могат да избират по какъв начин тъкмо да упражнят правото си на избор - дали с устройство за машинно гласоподаване или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се организираха изборите на 4 април предходната година като задължението на изборните комисии да събират ръчно резултата от хартиените бюлетини и машинните разписки докара до голям брой неточности в протоколите.

 

След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 година, както и октомври т.г. се организираха напълно с машинен избор. Единствено в секциите с под 300 гласоподаватели, в лечебните заведения, пандизите, на плавателни съдове, при хората с трайни увреждания и изолираните поради COVID-19, можеше да се гласоподава с хартиена бюлетина.

С признатото по-рано предложение (направено от ГЕРБ) на процедура комисията трансформира машините в елементарни принтери. Депутатите взеха решение секционните комисии да не предават на районните изборни комисии записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, в този момент ще се смята за бюлетина от машинно гласоподаване. Така сумирането на резултатите няма да се дефинира от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

Бившият министър на правораздаването Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) изрази мнение, че по този метод машинният избор се обезсмисля, тъй като трансформира машините в отпечатващи устройства. " Ще имаме хартиени бюлетини отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Накрая все ще броим хартиени бюлетини ", добави и Милен Матеев от " Продължаваме промяната ", а Александър Николов от " Български напредък " уточни, че предлагането на Движение за права и свободи най-малко решавало казуса с недействителните бюлетини, а в този момент освен че не се вземат решение спомагателни въпроси, а се основават нови проблеми.

В поддръжка на тезата на Йорданова и Метеев коалиция " хартиена бюлетина " анулира обобщаването на резултатите и изпращането им в електронен тип от машинното гласоподаване на Централната изборна комисия след привършване на гласуването, както и секретността на прехвърляната информация посредством криптиране на данните и отбрана на информационните връзки.

След гледище от страна на Александър Иванов от " Български напредък " да разбере каква е същността на измененията, препоръчани от ГЕРБ, ръководителят на комисията Радомир Чолаков удостовери, че машината се трансформира в " принтер, който отстрани невалидните бюлетини ".

В същото време на фона на един от претекстовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за връщането на хартиената бюлетина, а точно страхът на част от гласоподавателите да боравят с устройствата за машинно гласоподаване, трите обединения не поддържаха предлагането на " Демократична България " за основаването на обучително звено, което взаимно с представители на регионалните и общинските администрации да организира целогодишно образования на жители за работа със профилираните устройства.

 

Освен окончателното връщане на хартиената бюлетина правната комисия одобри предлагането на ГЕРБ да има видеонаблюдение след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, само че то няма да се записва на електронен притежател. В претекстовете си от партията на Бойко Борисов показват, че няма техническа опция да се пазят данните. И до момента опцията за видеонаблюдение от преброяването на гласовете присъстваше в Изборния кодекс с уточнението, че техническото обезпечаване на видеонаблюдението се прави от Министерския съвет.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че при възможен правосъден развой за оборване на резултатите от изборите в съдилищата ще се прави инспекция единствено на база на бюлетините, а от " Продължаваме промяната " възразиха, че и записите могат да се употребяват като доказателство.

Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на " Демократична България ", само че този път от ГЕРБ също бяха създали свое предложение с една дребна, само че основна промяна - от него бяха отстранени думите " електронно гласоподаване ".

Електронно гласоподаване досега към момента не е било проведено, а в Изборния кодекс стояха текстовете, че до 31 март 2020 година Централната изборна комисия би трябвало да приема пътна карта за пробното отдалечено електронно гласоподаване. Тъй като такава към момента липсва, това послужи като аргумента на по-голямата част от депутатите да одобряват предлагането на ГЕРБ и с това на процедура зачертаха опцията за електронно гласоподаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР