За гласуваха 133-ма депутати, 49 се обявиха против, нямаше въздържали

...
За гласуваха 133-ма депутати, 49 се обявиха против, нямаше въздържали
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

" За " гласоподаваха 133-ма депутати, 49 се оповестиха " срещу ", нямаше " въздържали се ". В поддръжка на измененията гласоподаваха 51 народни представители от ГЕРБ-СДС, 54 от " Продължаваме Промяната - Демократична България ", 28 от Движение за права и свободи. Срещу промените или в поддръжка на ветото бяха 28 от " Възраждане ", 14 от " Българска социалистическа партия за България " и седем от " ИТН ".

Законът ще бъде изпратен до държавния глава за обявяване в Държавен вестник. 

Румен Радев наложи несъгласие, така като не бе склонен с въвеждането на цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори до 2026 година без да има ясни механизми по какъв начин ще бъдат обезщетени енергийно бедните. 

Законът се е отдалечил от задачите на обществената страна, а неговото приемане не е съпроводено с пълноценна оценка на въздействието, макар че се вкарват положения, директно засягащи благосъстоянието на българските жители и устойчивостта на енергийната система, се показва в претекстовете на Радев.

 

Президентът бе срещу и да отпадне функционалността на НЕК като публичен снабдител на електрическа енергия от първи юли следващата година. Законопроектът планува тази функционалност да се извършва от трите енергоразпределителни сдружения, само че съгласно президента те ще взимат ток от свободната борса.

Румен Радев оспорваше и отпадането на функционалността на КЕВР, който да дефинира квоти евтина електрическа енергия за бита от държавните електроцентрали.

Миналата седмица парламентарната комисия по енергетика отхвърли ветото на президента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР