За фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евроВъвежда

...
За фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евроВъвежда
Коментари Харесай

Окончателно: НС въведе 15% корпоративен данък за големите компании

За компании с оборот от минимум 750 000 000 евро

Въвежда се корпоративен налог от 15% за многонационалните и огромните национални групи предприятия, реши дефинитивно Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С промените се вкарват разпоредбите на европейска инструкция за обезпечаване на минимално дейно данъчно облагане на огромни многонационални групи предприятия и огромни напълно национални групи, опериращи на единния пазар. 

Допълнителните облаги на многонационалните и огромните национални групи предприятия ще се таксуват с спомагателен налог и с народен спомагателен налог. Минималното дейно данъчно облагане ще се ползва за компании с оборот от минимум 750 000 000 евро или левовата им равноценност.

Данъчната ставка на спомагателния налог е позитивната разлика сред 15 на 100 и ефикасната данъчна ставка на многонационалната или огромната национална група предприятия за юрисдикцията.

От спомагателен налог ще бъдат освободени вложенията на фирмите. 

Министърът на финансите Асен Василев изясни, че с промените се вкарва 15% корпоративен налог за компании с оборот над 750 млн. евро по европейска инструкция.

„ Директивата планува изключения от 15-те % за избран вид разноски. Тези изключения бяха за работни заплати и за дълготрайни материални активи за вложения, само че това не беше признато, защото то е в нарушаване на директивата, която изисква данъкът да остане най-малко 15%, без значение от изключенията “, уточни той. Василев изясни, че с направеното от Делян Добрев предложение в пленарната зала обаче се дава опция единствено вложенията да бъдат освободени. Ако се вършат финансови вложения, това би повишило продуктивността на труда и работните заплата, тъй че Министерството на финансите поддържат предлагането в този му тип, добави министърът. Това, което гласуваме, влиза в действие от 1 януари 2025 година, изясни още Асен Василев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР