За фиксиране, ги фиксираме, това е терминът, защото при нас

...
За фиксиране, ги фиксираме, това е терминът, защото при нас
Коментари Харесай

Докога ще бият и връзват ли пациенти в психиатриите у нас?

За фиксиране, ги фиксираме, това е терминът, тъй като при нас постъпват пациенти, които могат да бъдат рискови за себе си и близките. Фиксирането е с колан, само че казусът опира до неналичието на личен състав. По Наредбата за имобилизация фиксирането се прави от 5 индивида - по един за всеки крак и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при сътрудниците знам, че е по този начин - същото, няма по едно и също време 5 индивида на работа като личен състав. Така  доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Психиатричната болница " Св. Иван Рилски " разяснява констатациите в отчета на Комитета за битка с изтезанията към Съвета на Европа за положението на местата за даване на обществени и психиатрични грижи в България.

 Нов скандал в Пловдив - има ли мним банкет на пациенти в локалната психиатрия? Нов скандал в Пловдив - има ли мним банкет на пациенти в локалната психиатрия?
Пациенти лежали в Пловдивската психиатрия без кракът им да е стъпил там, а за всеки пациент страната заплаща по 600 лв.. Това се споделя...
Остават 1 санитар, в най-хубавия случай - двама. И си представете нашето поделение за мъже с остри психози е с 30 психологично заболели мъже , даде образец тя.
" Да, шеф съм на тази болница, само че не мога да назнача повече хора от написаният щат, одобрен от министъра на опазването на здравето. 12-те психиатрични лечебни заведения не са търговски сдружения, нямат отношение към касата. Към психиатрията няма клинични пътеки. От скоро имаме опция да разпределяме вътре щатните бройки както е належащо по отделенията, само че те отново са в границите на Фонд " работна заплата ", отпусната от министерството. ", изясни тя за какво не може да реши сама казуса с неналичието на личен състав.
" С този отчет в предварителния му тип ни срещнаха от комисията, които бяха на инспекция 4 или 5 дни единствено в нашата болница. Наистина, заключенията на отчета са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, като управлението на министерството на опазването на здравето и ние като психиатрична, не мога да кажа " общественост ", съсловие просто. ", изясни тя.
" За 22 години от моя стаж, над 60 души, най-вече санитари, сестрите са 2 или 3, съм уволнила или предложила за наказване за неприятно отношение към пациентите ", акцентира Гълъбова.
" Ставала съм очевидец или пациентите са се оплаквали от малтретиране - физическо, психическо, кражба на цигари, пари. Такива грозни неща, които са неприемливи по отношение на който и да било, изключително по отношение на хора в по-слаба позиция ", сподели тя.
 Експерт: В Аушвиц издръжката на един лагерист е била повече, в сравнение с тази на пациент в психиатрия у нас Експерт: В " Аушвиц " издръжката на един лагерист е била повече, в сравнение с тази на пациент в психиатрия у нас
" В концентрационния лагер „ Аушвиц ” издръжката на един лагерист е коствала повече в сравнение с издръжката на един пациент в пси...
Да, изрично знаем всички тези проблеми, акцентира доктор Гълъбова . " При нас изрично не се практикуват такива способи и в случай че установя такова нещо... постоянно споделям на личния състав, че имам вяра на болните. И изисквам, че лекарите, с които работя, с тях мислим еднообразно, имаме еднообразно отношение и не поносим сходни свинщини, зверства, изродщини и мигновено реагираме и се понасят санкции под формата на уволнения. " , каатегорична беше доктор Гълъбова.

Трябва да се имат поради доста фактори за решение на казуса
" На първо място, трите тествани лечебни заведения са били разкрити преди 70-80-100г. Тогава концепцията е била на изолирано място, надалеч от хората, да не се виждат, тъй като нашите лечебни заведения са криви и грозни, неприятни. Те са разкривани в дребни обитаеми места, и естествено , парите, които са давани са дребни. Макар че с последното нарастване санитарите, да вземем за пример, към този момент не са на минимална заплата. В нашата болница главната му заплата е 790 лева от няколко месеца. Идват единствено локални хора, няма да пристигна някой от града поради транспортните разноски. Идват локални хора, които не са неприятни, само че не са подготвени. А не са подготвени, и тук виновност носи , съгласно мен, нашата съсловна организация - Българска психиатрична организация , въпреки че аз не членувам в нея по ред аргументи. БПО къде е в този развой? Кога застана с лице и име да кажат това не ни харесва, предлагаме, това ще създадем? ", попита специалистът.
Затова считам, че с изключение на страната, която дефинира политики... Не мога да  си изкривя душата. Аз работя в Курило 27 години. Първият министър, който посети огромната психиатрия на София беше проф. Ангелов . Това са факите. Факт е, че когато той стана министър Стратегията 20-30 беше качена за публично разискване - отлежаваше 1 година в министерството , акцентира доктор Гълъбова.

Преди месец завърши то, в този момент следва работната група да се събере още веднъж да обобщим и поправяме Стратегията, сподели още тя.
 Експерт: Психиатрията в никакъв случай не е била в целите на опазването на здравето Експерт: Психиатрията в никакъв случай не е била в целите на опазването на здравето
Психиатрията в никакъв случай не е била в целите на опазването на здравето. В обществото остава чувството за незаслужено систематизиране на публи...
" Санитарите в България никой не ги образова и считам, че това е обвързване на психиатричната асоциация - да провежда курсове, разнообразни форми на подготовка. Освен това, години наред имахме народен съветник. Какво направи той? Едно огромно нищо. Ако бяхме застанали единно като колегия или каквото щете го наречете. Ако бяхме застанали, нямаше да има администрация, която да ни се опъне, споделям в кавички, на настояванията за смяна . ", сподели още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР