За фалита на дружеството и банковите сметки на семейство Баневи

...
За фалита на дружеството и банковите сметки на семейство Баневи
Коментари Харесай

Бившият гл. счетоводител на Полимери разказа за фалита на фирмата и банковите сметки на Баневи

За банкрута на сдружението и банковите сметки на семейство Баневи описа пред камерата на БТВ някогашният основен счетоводител на „ Полимери” Галин Стоянов.

Той е основен счетоводител на банкрутиралата компания сред 2011 – 2013 година – интервалът, в който заводът стопира работа. И всичко се разпродава.

– Към този миг от какво идваха приходите на Полимери?

– Изцяло от скрап. Всичко, което се преценеше, не от мен, тъй като не съм техническо лице, че няма да се употребява и че не е преференциално да се употребява в новото вероятно произвеждане, което ще се направи, се режеше на скрап.

– Кой дирижираше това плячкосване и тази продажба за скрап?

– Фирмите, които влизаха, ги е определял господин Банев.

Дружеството е оповестено в неплатежоспособност през 2012 година поради дълг към Електроенергийния систематичен оператор в размер на 36 хиляди лева Галин Стоянов твърди, парите са били налични и е можело да се платят, само че госпожа Банева е споделила: "Не, няма да ги платим "

– Защо?

– Просто решение за момента.

6 години по-късно Баневи са упрекнати за пране на над 1 милиард лв.. Главният счетоводител е безапелационен, че по негово време в завода не са се държали огромни наличия – всичко се е превеждало по банков път по указани от Баневи сметки.

– Но това не са сметките на „ Полимери”?

– Да, с това също е осведомена прокуратурата... Единственото удивление за мен е по какъв начин един човек може да изхарчи 190 хиляди лева за един ден.

– За какво?

– За нищо, не е с цел да нещо да се купи, по този начин.

На въпроса дали е хазарт той кима утвърдително. Галин Стоянов споделя, че по негово време пари за заплати на служащите не са отивали за персонални потребности на фамилията.

– Често ли огромни суми отиваха по негови сметки и по какъв начин ставаше?

– По негови сметки, да, имало е случаи, въпреки че е предмет на следствие на Специализираната прокуратура и тя ще си свърши нещата по този въпрос.

Счетоводителят няма безапелационен отговор съзнателно ли Николай Банев унищожава завода

– А той защо харчеше парите?

– Аз съм бил в близки връзки с тях, да, постоянно съм бил добре пристигнал и в „ Бояна”, и на Русалка, считам, че живееха добре, повече от добре.

Миналата година Баневи обмисляли да съдят страната. „ Искаше да води дело в Страсбург госпожа Банева за 25 млн. евро предходната година. Имахме подобен диалог и аз споделих, че на мен малко в кръга на шегата го споделих, че ми се костват малко. И на идващото позвъняване тя ме попита 250 млн. добре ли ти се коства? ", споделя още гл. счетоводител.

В деня на ареста в Ница на семейство Баневи Галин Стоянов дава пояснения пред българската прокуратура.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР