За евентуален конфликт на интереси в разпределянето на субсидии за

...
За евентуален конфликт на интереси в разпределянето на субсидии за
Коментари Харесай

Сигнал: Морално ли е председателят на Съюза на филмовитедейци да печели държавна субсидия за сметка на своите членове?

За възможен спор на ползи в разпределянето на дотации за българско кино алармира един от членовете на Съюза на филмовите дейци. Дори се приказва за корупционни практики.
Добре прочут факт е метода, по който се играе с държавната помощ за филмовите дейци у нас. Нещо като обществена загадка е, че едни планове се саботират за сметка на други, постоянно свързани с имената на “наши хора”. Казано на по-прост език - чиста шуробаджанащина. Причината - кой получава дотация за своя план зависи от шепа хора - журито.

Най-скъпият план, който е с награден фонд от 1 милион лв., е този за игрален филм. Пример за порочните практики е фактът, че той е бил извоюван от ръководителя на Съюза на българските кино дейци.

“Проблемът е не толкоз от юридически или административен темперамент, колкото от морално естество. Оказва се, че ръководителят на СБФД, който всъщност и по правилник е представител и бранител на ползите на филмовата общественост на членовете на тази организация, се възползва от специфичния си статут, с цел да изпревари в конкуренцията на едно държавно контролирано “състезание” за продобиване на обществени средства редица членове на ръководената от него организация”, показва в сигнала си до нас Александър Донев, Председател на контролната комисия на Съюза на българските кино дейци.

“Въпросът ни минимум не се отнася до качествата на плана на ръководителя на СБФД. Проблемът е в изгубеното възприятие за честност и на обикновена визия какво изобщо е възможно и какво не за един човек, облечен в обществена власт”, добавя още в сигнала си Александър Донев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР