За ESG (Environmental, Social and Governance) в корпоративния свят се

...
За ESG (Environmental, Social and Governance) в корпоративния свят се
Коментари Харесай

Албена Маркова: Ползите от ESG за компаниите са финансови, пазарни и репутационни

За ESG (Environmental, Social and Governance) в корпоративния свят се приказва от ден на ден и повече. Зад съкращението се крие екологично, обществено и корпоративно ръководство, което прави по-устойчива дадена договорка, компания или цяла промишленост. ESG практиките стават все по-популярни, а причина е освен публичният напън за решения на климатичните и обществени провокации, само че и регулаторни промени на равнище Европейски Съюз, водени от цента за противопоставяне на изменението на климата.

За задачите, същността и резултатите на ESG самодейностите беседваме със съдружника " Консултантски услуги " в PwC Албена Маркова. Консултантската компания започва и специфичен конкурс - ESG Awards, който ще отличи български компании с сполучливи ESG практики.
Визитка Албена Маркова е съучастник в PwC в последните 15 години и управлява направление " Консултантски услуги " в Югоизточна Европа, в това число в България, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Нейната експертност е стратегическо и управническо консултиране с фокус върху организационни и бизнес трансформации, тактики за напредък и нахлуване в нови пазари и сегменти, интеграция след обединение или придобиване, ръководство на смяната. Абревиатурата ESG става все по-популярна, само че още относително малко хора схващат цялостното й значение. Какво е в действителност ESG и за какво е значимо?
С осъзнаването на обстоятелството, че бизнесът оказва все по-значително влияние върху хората и околната среда, ESG набира известност в корпоративното ръководство. Зад абревиатурата действително стои методът, по който бизнесът възприема и реагира на тематики от екологично, обществено и управническо естество. Той е друг в другите промишлености. Например, един производител на облекла може да подчертава върху изискванията на труд на служащите, до момента в който за една въглищна централа са най-важни въглеродните излъчвания, отделяни при производството на сила.
Реклама
За да се оцени цялостният ESG резултат на едно дружество е нужен обширен разбор на ред фактори и по какъв начин те въздействат на бизнес процесите, финансово положение, рисков профил и известност. Все повече вложители и кредитори осъзнават, че тези фактори са неизменима част от стратегическото ръководство на физическите и операционни опасности за бизнеса. Проучвания демонстрират, че ръководството на ESG рисковете може да ограничи доста евентуални загуби от изменението на климата, а също и да сътвори добавена стойност за предприятията.

ESG трендовете са и инструмент за реализиране на задачите на Европейската зелена договорка. Европейският проект за деяние " Финансиране за резистентен напредък " възнамерява мобилизацията на 1 трлн. евро вложения до 2030 година, за подкрепяне на устойчиви бизнеси и тези, които имат упоритостите да станат такива.

Редом с това, тезата, че главната отговорност на всяка компания е да усилва облагите за акционерите, търпи промени на фона на смяната в публичните настройки към опазването на околната среда и човешките права. Все повече консуматори и организации изискват от фирмите да преминат към по-екологични практики и да се придържат към високи обществени и етични стандарти.

Така ESG самодейностите имат разнообразни, само че значими проявления: за предприятията те са метод за основаване на дълготрайна стойност; за вложители и кредитори - фактор, с който би трябвало да се преценяват при разпределението на ресурсите; за клиенти и консуматори те подсигуряват, че климата и околната среда няма да бъдат жертви на стремежа към краткосрочни печалби; а за политици и регулатори - това е инструмент, посредством който се реализират заложените климатични и обществени цели.
Реклама Основните ESG посоки Зад " E " (Environmental) стоят екологичните фактори, които засягат една компания, въздействието й върху климата и околната среда, естествените запаси и тяхното потребление, както и рисковете, които промените в климата съставляват за положението на компанията. Зад " S " (Social) стоят тематики като безвредни условия на труд, заплащане, многообразие, човешки права и други Те регистрират, че предприятията имат директно взаимоотношение със чиновници, клиенти и други сътрудници, и обществените политики на компанията засягат и тях. Зад " G " (Governance) стоят управническите тематики, които засягат управлението на всяко дружество, методът, по който се взимат решения, политиките за етични практики и нормативното сходство със закона и отчитането към заинтригуваните страни. Извън идното все по-тясно обвързване сред ESG практиките и финансирането на бизнеса какви други практични изгоди за самите компании и промишлености носят те?
Някои проучвания демонстрират, че фирмите с положително ESG показване реализират и по-високи финансови резултати. Успешните ESG вложения основават спомагателна стойност за бизнеса. Например, предприятията, които се стремят към по-ефективно ръководство на отпадъците и запазване на ресурсите, могат доста да понижат разноските за тях. Инвестиции в усъвършенстване на процесите посредством по-устойчиво съоръжение имат по-висока възвръщаемост. Освен по-ниските разноски, свързани с силата, стратегическото обмисляне би могло да ограничи и финансовите опасности, свързани с регулацията и цената на излъчванията в енергоемките промишлености.
Изследвания демонстрират, че фирмите с положително ESG показване реализират и по-високи финансови резултати. Успешните ESG вложения основават и спомагателна стойност за бизнеса.
ESG самодейностите могат да са и мотор за новаторски бизнес модели и разширение в нови пазари. Пример са петролните компании, които се освобождават от петролни залежи и други " мръсни " енергийни активи и афишират вложения във водородни клъстери и технологии, хващане и запазване на въглерод и други Така те целят да запазят конкурентната си позиция в дълготраен проект, заемайки основна роля в декарбонизирането на редица енергоемки браншове.

Освен директните финансови изгоди, фирмите с положително ESG показване регистрират и по-висока продуктивност, както и дарба за привличане и задържане на първокласен личен състав, който стимулират с общи полезности, визия и други
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Свят 1 Свят 2 Енергетика 3 Транспорт Реклама А какви опасности крие пренебрегването на ESG критериите?
Освен пропуснатите благоприятни условия, може да има и действителни негативи. Много вложители да вземем за пример заобикалят акции в петролни компании, а мултинационални производители на дрехи са изправени пред митинги, свързани с изискванията на труд. От друга страна, продажбите на електрически коли гладко пораства и последователно ще измести стандартните коли от пазара.

Има стандарти като TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures), които оказват помощ на фирмите да систематизират вероятните негативи. Например енергоемки промишлени браншове, които не преминат към по-екологични практики, са изправени пред възходящи цени на въглерода, репутационни опасности, понижено търсене на услуги и закани от правосъдни разногласия, свързани с климата и околната среда. От друга страна, тези които употребяват нискоемисионни източници на сила и влагат в " зелени " технологии, ще получат по-добри условия на финансиране, добра известност и резистентност към бъдещите цени на изкопаемите горива и въглерода.
С какъв брой време разполагат фирмите в България, с цел да се приготвят? Готов ли е локалният бизнес за новостите и какви провокации очаквате?
Законодателните начинания свързани с устойчивостта, които ще влязат в действие през 2023 година, носят обилни нови отговорности за фирмите в България. По проект през идната година ще се ползва разширеният обсег на новата Директива за корпоративно стабилно отчитане, тъй че подготовката за използването й би трябвало да стартира от в този момент. Очакването е, че огромните предприятия под обсега на Директивата, към този момент ще би трябвало да имат открити процеси за събиране на ESG данни, а до края на отчетната година - и бизнес тактика, съвместима с задачата за ограничение на световното стопляне до 1,5°C в сходство с Парижкото съглашение.

Допълнително, фирмите, които попадат под новата Директива, ще би трябвало да оповестяват и сходството си с Регламента за основаване на рамка за улеснение на устойчивите вложения ( " Регламентът за Таксономията " /Регламент (ЕС) 2020/852). Докато през 2022 година Регламентът се ползва с стеснен обсег и отговорности, през 2023 година, фирмите ще би трябвало да отчетат доколко икономическите им действия способстват към 6-те климатични цели на Таксономията. Анализът включва четири стъпки и изчерпателни механически критерии за определянето на дадена активност като устойчива, а фирмите са задължени да оповестяват свързани с тях основни знаци за представянето на организацията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Дали една компания е подготвена за новите регламенти, зависи от вътрешните процеси за събиране на данни за резистентност. Според изследване за качеството на нефинансовите заявления на българските предприятия, към момента има дефицити в наличието и в системите за събиране, разбор и отчитане на тези данни. Все отново отчетът обгръща докладите от 2018 година и отчитаме, че от този момент бизнесът бележи по-голяма подготвеност да ръководи своята активност по резистентен и транспарантен метод.
Как се вписва състезанието на PwC - ESG Awards, в този подтекст? Защо избрахте тази самодейност и по какъв начин очаквате тя да способства за популяризацията на ESG?
Конкурсът на PwC -, идва 5 години след началото на нефинансовото отчитане в България. В този интервал ние станахме очевидци и на просветителни ESG начинания, посредством които предприятията се осведомиха за стъпките на стабилно ръководство. Допълнително PwC спомага на претенденти за финансиране от иновационни фондове на Европейска комисия за планове със забележителен капацитет за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Считаме, че в страната ни към този момент има значително компании, които поставят старания и демонстрират положителни резултати в прехода към зелена стопанска система. Искаме тези старания и резултати да бъдат видяни от повече хора - по този начин се роди и концепцията за състезанието.

Решихме да обхванем следните четири ESG категории: " Стратегия, " " Иновация, " " Образователна стратегия " и " Лидер в устойчивото развиване. " В първите три категории могат да вземат участие предприятия и организации, опериращи на територията на България, до момента в който за " Лидер в устойчивото развиване " могат да бъдат номинирани единствено физически лица, свързани с ESG дейностите на тези предприятия или организации.

Конкурсът идва в динамични времена с голям брой законодателни промени. Участието в него ще помогне на претендентите да създадат сериозен обзор на постигнатото от тях досега и да си зададат въпроси, които бизнеси, сходни на тях, към този момент са си задавали.

Опитали сме се да подберем справедливи и задоволително изчерпателни критерии за оценка, основани на опита ни в района. Целта ни е освен да разпространяваме положителните ESG практики в страната, само че и да помогнем на претендентите да видят постигнатото досега от по-различен ъгъл и да се съпоставят с други бизнеси от района.

Интервюто взе Ани Коджаиванова
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР