За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които

...
За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които
Коментари Харесай

Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

За енергийна беднотия приказваме от толкоз доста години. Нещата, които би трябвало да се създадат, са написани и излъчени на всички вероятни министерства. Когато се сменят държавните управления, те не схващат какво би трябвало да създадат. Това сподели в изявление за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен специалист от Института по стопански проучвания при Българска академия на науките. Тя разяснява отлагането на междинния период за пазара на едро на електричество.

" Ако се отсрочва самото въвеждане на механизъм за отбрана на енергийно бедните и уязвими консуматори с 1 година, в действителност нищо не се прави. Рисковете са за доста къс интервал след въвеждането на пазара на едро, да би трябвало да тестваме по какъв начин работи целият механизъм. "

Веднага би трябвало да се създадат няколко неща, измежду които да се изясни как ще се управляват обезщетенията за уязвимите консуматори, уточни Пенева.

" Всички вероятни институции отхвърлиха да управляват този огромен брой енергийно небогати! 30% по последни калкулации на Българска академия на науките. По наши калкулации са към 2 250 000 за 2022 година "

По други данни – на Агенцията за стабилно енергийно развиване, към 31 март тази група възлиза на 1 800 000, или близо 2 милиона души, добави специалистът. " Това е малко над линия на беднотия. "

Има два типа обезщетения за домакинствата – първият е за всички семейства, за всички клиенти за битовия пазар на електрическа енергия, акцентира икономистът в предаването " Преди всички ".

" Те включват закрепена цена и динамична цена. Ако закрепената се контролира по задоволително добър метод, че да отбрани общото равнище, всички битови клиенти, няма проблем с либерализацията. Но тази закрепена цена е доста значимо по какъв начин ще се дефинира, кой, по какъв метод. "

Отделно би трябвало да има обезщетения за енергийно бедните, разясни Теодора Пенева. В обществото се основават отрицателни връзки към механизма за енергийна беднотия, счита тя.

" Ако са обезщетени всички останали до един задоволителен предел на потребление – примерно 800 киловата на месец, някакво съответно ползване – това е доста по-добър метод, в сравнение с сега, когато финансираме голямо ползване на хора с високи приходи, които излизат отвън рамките на естественото ползване. Нито един от двата механизма – и за всички жители, и за енергийно бедните, не е конкретизиран. "

" Отлагането не е добре да бъде цяла година и да продължава постоянно ", настоя Пенева.

Според нея безболезнена либерализация на пазара на ток може да се случи " с закрепена цена, която е достатъчно налична за всеобщия жител за несъмнено количество на месец и с спомагателни обезщетения за енергийно бедните семейства ".

Фиксираната цена е наложителна, посочи тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР