За електронното здравеопазване и електронната рецепта след 1 април, както

...
За електронното здравеопазване и електронната рецепта след 1 април, както
Коментари Харесай

Александър Симидчиев: Работата по електронното здравеопазване ще продължи

За електронното опазване на здравето и електронната рецепта след 1 април, както и дефинитивно ли отпада хартията; за какво НЗОК стартира да заплаща напълно медикаменти за сърдечно-съдови болести Tribune.bg беседва с народния представител от Демократична България доктор Александър Симидчиев.

Г-н Симидчиев, каква е ролята на президентската институция при договарянията за ротацията, в случай че президентът избърза с връчването на мандат на ГЕРБ?

Всяка една институция има своята роля. Аз не съм част от преговорния развой.

Вашата оценка за ръководството на здравното министерство, министър Хинков пръв съобщи, че не е подсилен и се отдръпва?

Уважавам неговото предпочитание. Това е негово лично решение.

И през днешния ден в Министерски съвет ще обсъдят Национална тактика за електронното опазване на здравето, ще го стопираме или ще продължи?

Самото електронно опазване на здравето ще продължи. Електронната рецепта се развива.

През април няма да има алтернатива за хартиено изписване на антибиотици, омбудсманът подсети за нарушени права на пациенти?

Вече два пъти се опитваме да създадем това, не постоянно сполучливо, заради което би трябвало да пристигна април, с цел да забележим дали това ще се осъществя или не. В България сме привикнали да вършим едно и също нещо, и да чакаме друг резултат.

Предлагате този път решението да е дефинитивно, по този начин ли?

Аз постоянно съм предложил то да е дефинитивно, само че това зависи и от публичния консенсус, с цел да създадем същинска смяна. Тя изисква първо да приемем, че нещо би трябвало да се промени и второ, какъв е методът да се промени.

А сполучлив ли е този ход с 56 медикаменти за сърдечни болести, които напълно ще се поемат от НЗОК?

Това ще понижи доплащането на към 600 000 индивида. Това е една от стъпките в нашата управническа стратегия. Всичко е направено на база на планове. Искаме да реализираме положителни промени в региона на опазването на здравето, то да е по-подредено и с по-малко доплащане, вършим тези стъпки и те всякога срещат съпротива.

Напомнят Ви, че има и други болести?

Разбира се, тъкмо по този начин е. Само че най-големият приоритет в нашето опазване на здравето - като профилактика и предварителна защита, в това число и лечебна профилактика, е в сърдечно-съдовия бранш.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР