За експлозии в центъра на Киев съобщават световните медии, ден

...
За експлозии в центъра на Киев съобщават световните медии, ден
Коментари Харесай

Експлозии в центърa на Киев, има загинали и ранени

За детонации в центъра на Киев оповестяват международните медии, ден откакто съветският президент упрекна Украйна за терористично нахлуване против Кримския мост.

Има починали и ранени при ракетните удари против украинската столица Киев тази заран. Световните организации оповестяват за нови детонации както в Киев, по този начин и в други огромни украински градове, които от месеци насам не бяха обект на удари.

" Опитват се да ни заличат от лицето на земята ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс, който е удостоверил и информацията за починали и ранени при ударите против Киев и други градове.

Първите детонации в столицата на Украйна са се чули малко след 08.00 часа локално време, а след 09.00 часа международните организации оповестиха за нови гърмежи.

Много коли за спешна помощ са се насочили към мястото на детонациите, оповестява Франс прес.

 

Ройтерс цитира по-рано кмета на града Витали Кличко, съгласно който е имало няколко детонации в централния Шевченковски регион. В него се намират доста от туристическите забележителности на украинската столица, постройките на киевски университети, както и огромен брой театри, музеи, кина, питейни заведения и паркове.

" Столицата е атакувана от съветски терористи! Ракетите поразиха обекти в центъра на града (в квартал Шевченковски) и в квартал Соломянски. Сирените за въздушна офанзива се включват и затова опасността продължава “, написа кметът Виталий Кличко в обществените медии. " Централните улици на Киев са блокирани от чиновници на реда, избавителните служби работят ", уточни още той.

Според консултант на украинското вътрешно министерство, представен от УНИАН, спасители към този момент работят в региона на един от ударите в столицата.

Това са първите удари против Киев от месеци насам, които са и по централни от ударите по-рано през войната, разяснява кореспондента на Би Би Си.

Съобщава се също по този начин за детонации в утринния час пик и в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна и в Днепър в централна Украйна, предава Ройтерс.

Те идват ден откакто съветският президент Владимир Путин дефинира като украински терористичен акт детонацията, развалила моста, свързващ анексирания поулостров Крим с територията на Руската федерация.

С декрет президентът на Украйна Володимир Зеленски разпореди всеки ден в 09.00 часа локално време да се уважава паметта на починалите в спора с Русия с общонационално едноминутно безмълвие.

По информация на " Укринформ ", минутата безмълвие ще се организира и в образователните заведения, както и в задграничните дипломатически задачи съгласно локалното време там.

Съобщава се и за яростни боеве в региона на Бахмут. Градът е на основен път, свързващ градовете Славянск и Краматорск в индустриалния район Донбас, който Москва към момента не е превзела изцяло. Поемането на контрола над Бахмут дава опция за по-широки дейности, през него минават автомагистралите Харков - Ростов и Донецк - Киев.

По-рано тази заран още веднъж беше уцелена и жилищна постройка в украинския град Запорожие. Украинската регионална администрация и кабинета на президента Зеленски популяризират нощна фотография на изумена постройка в центъра на града, до момента в който в друга негова част продължава разчистването след подобен вчерашен удар, при който починаха 13 души. Според украинската организация УНИАН, при новата офанзива е умрял 1 човек, а други 5, измежду които и дете, са ранени.

Ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак го дефинира като доказателство, че мирните украинци са нападнати от държава-спонсор на тероризма. Вчера съветският президент Владимир Путин упрекна Украйна в терористичен акт по отношение на моста, който свързва приетата територия на страната му с анексирания полуостров Крим.

От съветска страна тази заран се оповестява за украински удари по градове в следените от сепаратисти елементи от Донбас. Петима мирни поданици са потърпевши през вчерашния ден при удари в Донецка област, написа ТАСС.

 

 

Kyiv was under attack by Russian this morning, multiple explosions were seen.

Putin said explosion on Crimea bridge was an act of terrorism, what should we call the attack on civilian targets in Kyiv?
— Alex 亚历斯 (@cmhwee)
 

A missile attack on, minutes ago
Multiple explosions reported on city's Right bank. Sightings of a missile shot down by the air defence systems and of an explosion posted on telegram.
— Olga Klymenko (@OlgaK2013)
Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР