За една седмица ситуацията на върха на прокуратурата се превъртя

...
За една седмица ситуацията на върха на прокуратурата се превъртя
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

За една седмица обстановката на върха на прокуратурата се превъртя по упования сюжет. В понеделник. В четвъртък за предварително преустановяване мандата на Гешев, макар опасенията, че ще го забави или ще върне предлагането на Висш съдебен съвет. В петък Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събра изключително и избра зам. основния прокурор и шеф на Националната следствена работа. Това решение на колегията бе подложено на критика както по целенасоченост, по този начин и от процедурна позиция. От. В противоположен случай министърът на правораздаването Атанас Славов ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избора му, се споделя в позиция на групировката от петък. Чуха се и отзиви, че Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет няма пълномощия да избира и.д. основен прокурор, а това би трябвало да направи Пленумът на Висш съдебен съвет -.Във вторник от Върховния касационен съд оповестиха, че единствено за първите три дни след влизането в действие на новия закон за механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му,. След отстраняването на Гешев следствията против него ще би трябвало да се върнат на Софийската градска прокуратура.

За една седмица обстановката на върха на прокуратурата се превъртя по упования сюжет. В понеделник. В четвъртък за предварително преустановяване мандата на Гешев, макар опасенията, че ще го забави или ще върне предлагането на Висш съдебен съвет. В петък Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събра изключително и избра зам. основния прокурор и шеф на Националната следствена работа. Това решение на колегията бе подложено на критика както по целенасоченост, по този начин и от процедурна позиция. От. В противоположен случай министърът на правораздаването Атанас Славов ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избора му, се споделя в позиция на групировката от петък. Чуха се и отзиви, че Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет няма пълномощия да избира и.д. основен прокурор, а това би трябвало да направи Пленумът на Висш съдебен съвет -.

Във вторник от Върховния касационен съд оповестиха, че единствено за първите три дни след влизането в действие на новия закон за механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му,. След отстраняването на Гешев следствията против него ще би трябвало да се върнат на Софийската градска прокуратура.

Коментари по тематиката:

Реклама
Междувременно, от трите законопроекта за нов антикорупционен закон, импортирани в Народното събрание, в две парламентарни комисии - правната и комисията за битка с корупцията. Отхвърлени бяха плановете на ПП/ДБ и този, направен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков.

Във вторник Съдът по правата на индивида в Страсбург разгласи две обособени неоправдателни решения против България по делата и за погрешно приложение на Хагската спогодба за връщане на дете от страна на Софийския апелативен съд .

ТОП 3
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание признатите на 2 юни текстове от Закона за за правосъдната власт, които плануват обособяването на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи. В се споделя, че с измененията се връща остарялото състояние от преди 2009 година, което съгласно президента е променено по ангажимент пред Европейски Съюз за по-ефикасно и транспарантно действие на досъдебното произвеждане. Другите причини на президента са по процедурата по приемането на закона - предлагането е напряко на второ четене, без финансова аргументация и така нататък. И Върховен административен съд пита Конституционния съд за мандата на Висш съдебен съвет Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в петък, което ненапълно се покрива с от края на май (делото ). И в двете питания главен мотив е определената правосъдна квота от 11 нови членове на Висш съдебен съвет от лятото на м.г., които чакат Народното събрание да избере своите 11 членове, с цел да встъпят във функционалностите си. По създание и в двете питания се пази тезата, че при определена правосъдна квота следва да се конституира нов Висш съдебен съвет, дружно с тримата по право. Гешев слага този въпрос в подтекста на легитимността на сегашния Висш съдебен съвет да приключи мандата му, до момента в който питането на съдиите от Върховен административен съд подчертава върху конституционната недопустимост новоизбраните членове на Висш съдебен съвет от правосъдната квота да се слагат според от бездействието на Народното събрание. Междувременно Народното събрание даде тримесечен период на правосъдните органи да проведат нови избори за членове на Висш съдебен съвет, с което зачерта предходния избор и това. Изборите за съдийска квота в новия Висш съдебен съвет предишното лято бяха подложени на критика като манипулирани и доминирани от мощното лоби на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков (вижте,, и ).
Реклама
Проект за промени в Закона за публичните поръчки,, цели да приключи " инхауса " и да разшири контрола върху поръчките. Основен резултат ще има върху договорите за медиатори на винетки и тол такси. Друга част от измененията ще обиден договорите в здравния бранш. Други промени, които се оферират с пормените, са условия за осъществяване на пазарни съвещания и разширение на определението за " свързани " предприятия.
Още от седмицата в Капитал & Дневник
. Фирма на някогашния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев е купила къщата в Барселона, която по-късно е добита от Александър Чаушев по контракт за мандат и незабавно апортирана в едно от двете испански сдружения, чийто шеф е била Борислава Йовчева. В следствието за присъединяване в проведена незаконна група е включен и някогашният шеф на Североизточното държавно дружество Бейзат Яхя.

. Дъщерята на Вероника Имова и зетят на Ясен Тодоров са назначени за прокурорски помощници и това е самобитна илюстрация за нуждата да се разплетат зависимостите в правосъдната система, за което пледира самата Имова. Конкурсите на прокурорски помощници се организират за да бъдат заети позициите точно от лоялни и комфортни хора.

. Проект за нови ремонти в Закона за етажната благосъстоятелност планува доста понижаване на кворума за общите събрания. Водещата причина за измененията не е опит за " ред в хаоса ", а е в отговор на уговорките ни към Брюксел с оглед енергийната успеваемост. Част от поправките обаче наподобяват прекомерно новаторски и занапред са обречени на неуспех.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР