За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с

...
За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с
Коментари Харесай

Имотен пазар: За година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро

За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а единствено през второто тримесечие растежът е с 80 евро/кв.м. Това съставлява рекорден растеж от 21% на годишна база – много над предстоящите равнища за тази година и стойност, каквато не сме виждали от 2008 година насам, демонстрира ново изследване на Bulgarian Properties. 

В края на 2021 година бяха достигнати цените от пика през 2008 година и все още жилищата в София се продават с към 160 евро/кв.м. над тези равнища.

През първото полугодие наблюдавахме заможен пазар в столицата, характеризиращ се с доста огромно търсене и незадоволително предложение. Това изяснява, както ускорения напредък на цените, по този начин и забавянето в растежа на продажбите.

" Проектите ново строителство стартираха по-бавно поради повишаващите се цени на материалите и компликациите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха дейни продажби " на зелено ". В допълнение, доста от притежателите на парцели се изтеглиха от пазара поради високата инфлация и това в допълнение понижи предлагането “, обобщава пред bTV Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

" Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от преференциално банково кредитиране и растящи приходи. Лихвените проценти по заемите продължиха да спадат, а размерът новоотпуснати заеми - да нараства, поддържайки темповете от 2021 година на напредък с към 40% “, добавя тя. 

Другите фактори, които въздействат върху жилищния пазар, също продължиха да имат позитивно въздействие – безработицата остана на ниски равнища – към и под 5%, а приходите продължиха да нарастват - с към 10% приблизително за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на Национален статистически институт.

Войната и инфлацията дадоха спомагателен тласък на търсенето за инвестиция в сигурен актив, какъвто са парцелите и на пазара се усети дефицит на жилища освен в София, само че и във всички региони на страната. Предлагането, което съществуваше на второстепенен пазар, даже във ваканционните курорти и в селата, мощно понижа и сега офертите, които излизат на пазара, постоянно се продават за броени дни.

“Всичко това докара до ускоряващ се растеж на цените, който доближи 21% в София през второто тримесечие на 2022. Tова съставлява най-бързото повишаване от 2008 година насам ", показва Стойкова.

Изчисленията на компанията по данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в страната през 2-рото тримесечие бележат растеж единствено с 4,3% по отношение на същия интервал на 2021 година Това идва на фона на растежи на размерите с към 30% през 2021 година и с към 10% през първото тримесечие на 2022 година

Забавяне на темпа на напредък на размерите покупко-продажби има и в София, където е регистриран растеж от едвам 0,28% на годишна база след 30-процентно повишаване през 2021 година

Тези данни отразяват както лекото изстудяване на интереса заради растежа на цените, по този начин и - в доста по-значителна степен - главната наклонност, която обрисуваме за интервала и която считаме за водеща - незадоволителното предложение, което да отговори на наличното търсене.

През април и май месец се вижда прочут отлив от пазара и краткотраен стрес от растящите цени и общата неустановеност, само че през месец юни оборотите се връщат на естествените равнища отпреди войната и инфлацията и се вижда оживление на пазара, което ще се отрази в размерите продажби на Агенцията по вписванията на по-късен стадий.

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие апартаменти според изследването е 1 425 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие и 1 175 евро/кв.м. година по-рано.

Най-големите нараствания на цените са регистрирани в края на 2021 година и през 2022 година, като още от първото тримесечие на 2022 година растежът се форсира от 10% в края на 2021 година до 17% през първото тримесечие и 21% през второто.

Средната обща цена на закупените жилища през 2-рото тримесечие нараства до 115 400 евро при 108 100 евро през първото тримесечие и 100 500 евро година по-рано.

Делът на закупените двустайни жилища набъбна до 63% от към 50% през предишни интервали. Това се случва за сметка на понижение на закупените тристайни и четиристайни жилища. Обяснението се крие в по-високите цени и по-малките бюджети, които се изискват при покупка на двустаен, както и с огромния брой продажби с капиталова цел, при които търсенето е главно за двустайни жилища.

Перспективите през идващите месеци са темпът на напредък на цените да се забави, защото към този момент се усеща известно разколебаване и изстудяване на интереса на купувачите над избрани ценови равнища.

Наред с това, следва да се означи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на планове ново строителство. Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предложение и на второстепенен пазар, защото в този момент е отличен миг за продажба и от ден на ден притежатели осъзнават това.

В идващите месеци ще би трябвало да следим деликатно промените на лихвените проценти по заемите, които въпреки с очакване за покачване, надали ще усетят тази смяна през актуалната година.

Инфлацията очевидно мъчно ще бъде овладяна и при запазващи се ниски лихвени проценти, тя ще продължи да влияе върху жилищния пазар в позитивна посока - поддържайки търсенето на високи равнища.

Все повече стопански анализатори предвиждат закъснение на икономическия напредък и нахлуване в интервал на криза и тези опасения последователно изместват фокуса от инфлацията. Ако тези прогнози се окажат правилни, неизбежно ще има отражение и върху интензивността на имотния пазар.

Това обаче ще пристигна със закъснение в България. Към момента тук към момента сме в интервал на напредък. Данните за Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие сочат 5% действителен напредък на стопанската система, а прогнозите са позитивният напредък да се резервира, въпреки и с по-бавни темпове. Следователно, можем да заключим, че жилищният пазар остава с позитивни вероятности, най-малко в кратковременен проект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР