За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с

...
За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с
Коментари Харесай

За една година квадратният метър в София е поскъпнал с 250 евро

За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а единствено през второто тримесечие растежът е с 80 евро/кв.м. Това съставлява рекорден растеж от 21% на годишна база – много над предстоящите равнища за тази година и стойност, каквато не сме виждали от 2008 година насам, демонстрира ново изследване на Bulgarian Properties.

В края на 2021 година бяха достигнати цените от пика през 2008 година и все още жилищата в София се продават с към 160 евро/кв.м. над тези равнища.

През първото полугодие наблюдавахме заможен пазар в столицата, характеризиращ се с доста огромно търсене и незадоволително предложение. Това изяснява, както ускорения напредък на цените, по този начин и забавянето в растежа на продажбите.
„ Проектите ново строителство стартираха по-бавно поради повишаващите се цени на материалите и компликациите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха дейни продажби "на зелено ". В допълнение, доста от притежателите на парцели се изтеглиха от пазара поради високата инфлация и това в допълнение понижи предлагането “, обобщава Полина Стойкова MRICS, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties. Снимка: Моите пари
„ Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от преференциално банково кредитиране и растящи приходи. Лихвените проценти по заемите продължиха да спадат, а размерът новоотпуснати заеми - да нараства, поддържайки темповете от 2021 година на напредък с към 40% “, добавя тя.

Другите фактори, които въздействат върху жилищния пазар, също продължиха да имат позитивно въздействие – безработицата остана на ниски равнища – към и под 5%, а приходите продължиха да нарастват - с към 10% приблизително за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на Национален статистически институт.

Войната и инфлацията дадоха спомагателен тласък на търсенето за инвестиция в сигурен актив, какъвто са парцелите и на пазара се усети дефицит на жилища освен в София, само че и във всички региони на страната. Предлагането, което съществуваше на второстепенен пазар, даже във ваканционните курорти и в селата, мощно понижа и сега офертите, които излизат на пазара, постоянно се продават за броени дни.

“Всичко това докара до ускоряващ се растеж на цените, който доближи 21% в София през второто тримесечие на 2022. Tова съставлява най-бързото повишаване от 2008 година насам”, показва Стойкова.

Обеми продажби

Изчисленията на компанията по данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в страната през 2-рото тримесечие бележат растеж единствено с 4,3% по отношение на същия интервал на 2021 година Това идва на фона на растежи на размерите с към 30% през 2021 година и с към 10% през първото тримесечие на 2022 година

Забавяне на темпа на напредък на размерите покупко-продажби има и в София, където е регистриран растеж от едвам 0,28% на годишна база след 30-процентно повишаване през 2021 година

Тези данни отразяват както лекото изстудяване на интереса заради растежа на цените, по този начин и - в доста по-значителна степен - главната наклонност, която обрисуваме за интервала и която считаме за водеща - незадоволителното предложение, което да отговори на наличното търсене.

През април и май месец се вижда прочут отлив от пазара и краткотраен стрес от растящите цени и общата неустановеност, само че през месец юни оборотите се връщат на естествените равнища отпреди войната и инфлацията и се вижда оживление на пазара, което ще се отрази в размерите продажби на Агенцията по вписванията на по-късен стадий.

Средни цени и желани жилища в София

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие жилища съгласно изследването е 1 425 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие и 1 175 евро/кв.м. година по-рано.

Най-големите нараствания на цените са регистрирани в края на 2021 година и през 2022 година, като още от първото тримесечие на 2022 година растежът се форсира от 10% в края на 2021 година до 17% през първото тримесечие и 21% през второто.

Средната обща цена на закупените жилища през 2-рото тримесечие нараства до 115 400 евро при 108 100 евро през първото тримесечие и 100 500 евро година по-рано.

Делът на закупените двустайни жилища набъбна до 63% от към 50% през предишни интервали. Това се случва за сметка на понижение на закупените тристайни и четиристайни жилища. Обяснението се крие в по-високите цени и по-малките бюджети, които се изискват при покупка на двустаен, както и с огромния брой продажби с капиталова цел, при които търсенето е главно за двустайни жилища.

Достъпност на жилищата в София

Стойността на коефициента на досегаемост през първото тримесечие на 2022 година е 1,19. Поради по-бързия напредък на цените на парцелите от този на приходите в София, които по данни на Национален статистически институт и наши калкулации нарастват с 12% на годишна база, има известно повишаване на цената на коефициента.

Това значи намаляваща досегаемост на жилищата. Въпреки това, тя остава на положителни равнища по отношение на предишни интервали и изключително по отношение на пика през 2008 година (3,4), с който интервал сега имаме съпоставими цени и растежи. Т.е. сега за покупката на 1 кв.м. жилище в София са нужни към 1.2 междинни месечни софийски заплати, до момента в който през 2008 година са били нужни 3,4 месечни заплати за покупката на същата повърхност.
Очаквания за жилищния пазар
Перспективите през идващите месеци са темпът на напредък на цените да се забави, защото към този момент се усеща известно разколебаване и изстудяване на интереса на купувачите над избрани ценови равнища.

Наред с това, следва да се означи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на планове ново строителство. Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предложение и на второстепенен пазар, защото в този момент е отличен миг за продажба и от ден на ден притежатели осъзнават това.

В идващите месеци ще би трябвало да следим деликатно промените на лихвените проценти по заемите, които въпреки с очакване за покачване, надали ще усетят тази смяна през актуалната година.

Инфлацията очевидно мъчно ще бъде овладяна и при запазващи се ниски лихвени проценти, тя ще продължи да влияе върху жилищния пазар в позитивна посока - поддържайки търсенето на високи равнища.

Все повече стопански анализатори предвиждат закъснение на икономическия напредък и нахлуване в интервал на криза и тези опасения последователно изместват фокуса от инфлацията. Ако тези прогнози се окажат правилни, неизбежно ще има отражение и върху интензивността на имотния пазар.

Това обаче ще пристигна със закъснение в България. Към момента тук към момента сме в интервал на напредък. Данните за Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие сочат 5% действителен напредък на стопанската система, а прогнозите са позитивният напредък да се резервира, въпреки и с по-бавни темпове. Следователно, можем да заключим, че жилищният пазар остава с позитивни вероятности, най-малко в кратковременен проект.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР