За единадесета поред година Марица и Хермес медиа представят на

...
За единадесета поред година Марица и Хермес медиа представят на
Коментари Харесай

УХТ - водещ център за хранителна индустрия и туризъм

За единадесета подред година " Марица " и " Хермес медиа " показват на Римския стадион в Пловдив галерия от акцията „ Пловдив през годините “. Тазгодишната се концентрира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат прегледани до 30.11.2023 година, са показани учебните заведения и университетите, които са неразривна част от историята и актуалния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши образователни заведения, в които се образоват над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е академични град на европейско равнище. 70 държавни, общински и частни учебни заведения с разнообразни профили приготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат основателите на първите пловдивски учебни заведения и университети. Специално място е отделено и на компании, които подкрепят образованието и подават ръка, с цел да бъде здрава и ефикасна връзката сред учебното образование и пазара на труда. 

Началото на университетското образование по хранителна просвета и технология се слага ​през септември 1948 година - основава се отдел " Земеделска технология " към новия Агрономо-лесовъден, а по-късно Агрономически факултет на ПУ " Паисий Хилендарски ". 



През 1950 година от ПУ се отделят две висши учебни заведения: Медицинска академия и Висш селскостопански институт (ВСИ), през днешния ден Аграрен университет. С разпореждане на Министерския съвет от 1950 година отделът " Земеделска технология “ прераства във факултет " Хранителна и вкусова индустрия " към ВСИ. В новоразкрития факултет се образуват ​14 катедри, осигуряващи образование по 4 софтуерни специалности: " Технология на консервирането на плодове, зеленчуци, месо и риба " ; " Технология на тютюна " ; " Винарска технология " и " Технология на млякото и млечните артикули ". Първият випуск на факултета, наброяващ 28 инженери технолози, се дипломира през 1952 година



Вицепрезидентът Илияна Йотова - формален посетител на " Винария 2023 ", връчва влиятелната премия " Златен ритон "

С декрет №230 на Народното събрание от 1953 година става отделянето от ВСИ ​в ново независимо образователно заведение, наречено Висш институт по хранителна и вкусова индустрия. На 23 януари 2003 година с решение на 39-ото Народно събрание ВИХВП е преименуван на Университет по хранителни технологии. 



За 70 години УХТ се утвърди като водещ народен център за обучение и просвета, подготвящ инженери, технолози, мениджъри и икономисти за хранителната и биотехнологичната промишленост и за туризма.  



Шеф Иван Манчев, посетител на Деня на отворените порти, връчи премиите в състезанието " Млади откриватели "

През образователната 2023/2024 година започва магистърската стратегия „ Диететика “ взаимно с Медицински университет - Пловдив.



Проф. Галин Иванов - зам.-ректор по научна и интернационална активност (вдясно), връчва почетен плакет на УХТ на проф. Киис Шипър от Университета AERES, Нидерландия, за присъединяване му в Международния теоретичен симпозиум, отдаден на 70 година УХТ

Безспорно достижение е разкриването на магистратура под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV) - „ Технология на виното и на напитките на основа вино “ с образование на британски език. Така УХТ стана официален партньор от България на европейската мрежа EMaVE-Vinifera, сплотяваща водещите винарски университети в Европа.  
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР