За две седмици във Варна са регистрирани четири случая на

...
За две седмици във Варна са регистрирани четири случая на
Коментари Харесай

Четири случая на коклюш във Варна от началото на годината

За две седмици във Варна са регистрирани четири случая на коклюш. Болните са открити в интервала 8-21 март. Това на процедура са всички регистрирани случаи на болестта в региона от началото на годината при нито един регистриран случай за цялата 2023 година.

За миналата седмица в страната са регистрирани 10 заболели от коклюш в страната. От началото на годината са 44. За същия интервал през предходната година са вписани 4 случая. Това демонстрират данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Заболяването може да порази както неимунизирани, по този начин и ваксинирани. При вторите протича доста по – леко и рядко се стига до тежки затруднения. Магарешката кашлица се завърна освен у нас, а и в други страни в Европа. Увеличени случаи се регистрират във Англия, Хърватия и други.

Според здравните експерти към този момент у нас няма заплаха от епидемия поради не дребния обсег на имунизирани деца.

Коклюшът е остро инфекциозно заболяване, породено от бактерия, което се предава по въздушно – капков път. Заболяването стартира с леко покачване на температурата, лека кашлица, която обаче се ускорява във втория етап – конвулсивния и става пристъпна, с многократни изкашляния, даже стига до повръщане, до гърчове.

Едно от вероятните затруднения е пневмонията, друго е енцефалопатия, гърчови положения. Най-рисково е за дребните деца, които не са ваксинирани.

В България имунизацията против коклюш стартира през 1957 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР