За две седмици близо три пъти се е увеличил броят

...
За две седмици близо три пъти се е увеличил броят
Коментари Харесай

Три пъти се е увеличил броят на заразените с ковид за последните две седмици

За две седмици близо три пъти се е нараснал броят на инфектираните с ковид. Според експертите обаче, в сянка остава огромен % скрита заболеваемост. Оказва се, че персоналните лекари нямат право да издават посоки за тестване на коронавирус и огромна част от пациентите вършат проби у дома или въобще не вършат такива.

Лицето на новия вид на коронавирус не е толкоз ужасно, колкото предходните, споделят експертите.

Доста леко се кара инфекцията, само че въпреки всичко тези, които са възрастни с съпътстващи болести, е редно да си създадат една реимунизация или четвърта игла, сподели проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

Според Кантарджиев, новият вид стига у нас, тръгвайки от Гърция.

Който се върне от Гърция и като стартира да го боли гърлото, да не потегля да се среща с всички другари да опише какъв брой хубаво е било там, а да изчака няколко дни, сподели проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

Въпреки покачването на болестта, числата, които виждаме, надалеч не са действителните. Защото една част от инфектираните въобще не стигат до лаборатория.

В най-голямата лаборатория у нас вършат разлика преди и в този момент. Преди, когато персоналните лекари имаха право да издават посоки за тестване на коронавирус. И в този момент - когато нямат подобен късмет.

Последните месеци, в които персоналните лекари можеха да издават посоки - 6 пъти повече проби сме направили в сравнение с сега, сподели Станислава Златева, биолог в лаборатория.

За сметка на това, наклонността в аптеките е противоположната.

Последните 15-ина дни има внезапно увеличение на тестванията за коронавирус, към три пъти са се нараснали, сподели Николай Костов, Асоциация на аптеките.

Личните им лекари не могат да им дадат направление за тест. И пред тях стоят два разновидността.

Или да ги изпратят при различен експерт:

Всъщност лишава седмица или две, действително болестта е минало, а този пациент е минал през всичките места и е разнасял със себе си болест, сподели Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

Или да го оставят да се самоизследва с тест от аптеката:

Те остават в скритата заболеваемост, а ние даже да знаем, че са заболели - по никакъв метод не можем да ги карантинираме, сподели Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

Затова доктор Даскалова счита, че опцията да дават посоки въобще не е трябвало да им бъде отнемана. От здравното министерство също премислят решението си. От Касата обаче споделят, че такова предложение към тях - няма. До този миг в НЗОК не е постъпило публично мнение на Министерството по тематиката. Така тематиката остава с продължение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР