„За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за

...
„За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за
Коментари Харесай

Веска Събева: У нас няма протокол за лечение на COVID-19 при хора с епилепсия

„ За две години пандемия към момента нямаме направен протокол за лекуване на COVID-19 при деца и възрастни с епилепсия. За това сигнализира пред БНР председателката на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева.

Тя посочи, че през тези две години има утежняване на главното заболяване при доста от пациентите с епилепсия, тъй като пандемията е изправила и деца, и родители пред доста сложна обстановка.

„ И пациенти, и лекари бяха сложени в риск. Според мен повода за това е, че не бяха направени медицински протоколи от другите експерти за всички тежки хронични болести по какъв начин да се лекуват при заразяване с ковид “, разяснява Веска Събева. По думите й асоциацията е поискала такива протоколи още през 2020 година.

„ Тъй като това са тежки, характерни болести, при които изписването на разнообразни антибиотици би трябвало да бъде тъкмо преценено кои да бъдат, научните сдружения трябваше да излязат с такива протоколи за лекуване и следене на всяко заболяване, тъй че и достъпът да не бъде усложнен и когато лекуваш, да не вредиш “, разяснява тя.

В допълнение Веска Събева напомни, че някои от медикаментите за COVID-19 могат да влошат положението на пациента с епилепсия или да понижат действието на медикаменти, които детето приема заради главното си заболяване, ето за какво е значимо да бъдат основани такива протоколи от водещите експерти в региона.

Според Веска Събева е неприемливо и да няма образувана комисия, която да излезе със мнение дали децата и възрастните хора с епилепсия могат да се имунизират против ковид. „ Това са пациентите, които след установяването на болестта са освободени от имунизация. Това са тези с тежката форма на епилепсия и с още друго съпътстващо заболяване. Но в този момент част от тях питат какво да вършат “, сподели още председателката на АРДЕ.

Тя засегна и тематиката за настроенията против имунизациите у някои хора. „ Тези, които са уверени, че са развили епилепсия в резултат на ваксина, тях не можеш с нищо да ги убедиш да се имунизират, само че има и други, които желаят да знаят могат ли да си слагат ваксина “, сподели Веска Събева. Тя бе безапелационна, че експертите по тежки хронични болести би трябвало да излязат със умозаключение по отношение на това кои пациенти могат да се имунизират против COVID-19 и кои не могат.

Председателката на АРДЕ увери, че през двете години на зараза асоциацията и центърът към нея не са спрели да работят и да оказват поддръжка на деца и възрастни със болестта и това би трябвало да бъде методът към хората с хронични болести и разнообразни типове увреждания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР