За две години Божков е разпитан седем пъти от властите

...
За две години Божков е разпитан седем пъти от властите
Коментари Харесай

Адвокат Баумайер: Божков е разпитван 7 пъти от САЩ, дал е сведения за Борисов и Горанов, застрашен е

За две години Божков е разпитан седем пъти от управляващите зад Океана, с цел да бъде изваден от листата " Магнитски ". Днес той беше разпитан и в България, като очевидец по следствие давал ли е " такса успокоение " на някогашния министър председател Бойко Борисов и на някогашния министър на финансите Владислав Горанов.

Телевизията разполага с истинското решение на съда в Дубай, съгласно което Васил Божков има възбрана да бъде екстрадиран от 2021 година

Освен това, те имат и документ, съгласно който на 23 август предприемачът не е екстрадиран, а самичък е решил да се върне и да се съобщи на българските управляващи.

Днес от българското държавно обвиняване изпратиха документ, съгласно който обвиненият предприемач е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също по този начин е посочен полета и самолетните билети. Но, решение на съда в Дубай не е изпратено.

Междувременно за bTV отбраната на Божков сподели, че той е имал възбрана от две страни да се връща в България - и от Обединените Арабски Емирства, тъй като е " политически застрашено лице ", и от Съединените американски щати. Вашингтон го е посъветвал на 26 юни, че към този момент може да се върне у нас, в случай че изиска.

 Ето и още от юриста на Божков Стоян Баумайер:

- Защо се върна в този момент Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да размени скъпия хотел с килията в ареста?

- Решението на моя клиент да се прибере беше взето предходната година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме действително средата на ноември. След това към нова година от американска страна ни беше неразрешено да се прибираме поради политическите условия. Това е самата истина.

- От американска страна?

- От американска страна го посъветваха да не се прибира.

Моят клиент повече от две години спомага на 100% с американските управляващи и всякога, когато имахме опция по време на разпити сме питали още веднъж по кое време е комфортно той да се прибере, да почисти името си пред българското правораздаване и да завърши един път вечно с тези каузи тук. Последният разпит беше края на май пред американските управляващи за " Магнитски ". Тогава ни беше казано, че той в случай че към момента желае, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в основна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води персонално от основния прокурор на Абу Даби, тъй като от ден първи Васил Божков се смята за " политически показано лице " .

Съединените щати не дават пояснение и обосновка. Те поучават. А Емирствата - ви споделих. Те споделят: " Вашият живот е заплашен съгласно нас. За нас ние сми ви дали леговище, Вие сте политически застрашено лице. Ако желаете да си тръгвате - тръгвайте си, само че би трябвало да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност ".

- Има три метода да паднеш от листата " Магнитски ". В съответния случай той се е съгласил да спомага на държавните управляващи в Съединените щати.

- 2021 година той ме нае особено за " Магнитски ". Още от първата минута Васил Божков сподели " Аз оказвам цялостно подпомагане, каквото желаете - това е ". До момента сме показали над 25 000 страници материали. Американските управляващи знаят за Васил Божков повече в сравнение с Васил Божков знае за себе си . Това Ви го подсигурявам.

- Тези материали са защо?

- Лични материали, доклади, компании, сдружения, преводи, тегления, прехвърляния, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите - записи, записи.

- За кои български политици е давал информация на държавните управляващи на Съединени американски щати Васил Божков?

- Във всичките показания на Васил Божков попадат единствено Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица безусловно няма. Това ви го подсигурявам.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите сътрудници в ОАЕ е, че тук могат да му създадат нещо в пандиза и отговорността ще е моя.

- Застрашен ли му е животът?

- Той е заплашен.

Днес в продължение на четири часа Васил Божков беше разпитван тук в градската прокуратура. Разпитът ще продължи и на следващия ден. Божков е разпитан като очевидец по делото против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова и неговите изказвания, че са го принуждавали да заплаща такса успокоение.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР