За дванадесета поредна година от 01 декември 2023 г. Главна

...
За дванадесета поредна година от 01 декември 2023 г. Главна
Коментари Харесай

Кампания следи за опасни коледни лампички, пиротехника и играчки

За дванадесета поредна година от 01 декември 2023 година Главна дирекция " Надзор на пазара “ (ГДНП) при Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) започва обичайната национална акция “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2023 ", която ще продължи до 20 декември 2023 година Целта на акцията е обезпечаване сигурността на потребителите, оповестяват от ДАМТН.

Във фокуса на инспекциите попадат три групи артикули: детски електрически играчки; електрическите светлинни гирлянди; пиротехническите произведения от категории F1, F2, F3, Т1 и Р1.

Изброените артикули са едни от най-търсените артикули за Коледа и Нова година. При инспекциите вниманието на инспекторите от ГДНП ще бъде ориентирано към определяне съществуването на: маркировка за съответствие; директива за употреба; название и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара; забележими несъответствия при продуктите, които могат да се открият по време на проверката; характерни предупредителни текстове, свързани с безвредната приложимост на продуктите.

По време на следващата Кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2023 ", при съществуване на несъответстващи артикули, чиновниците на ГДНП към ДАМТН ще издават Заповеди за прекъсване на тяхното разпространяване.

В рамките на акцията под същото мото през предходната 2022 година са били тествани общо 536 разнообразни продукта в 238 търговски обекта в цялата страна. Несъответствия са били открити при 193 от тях. За откритите нарушавания са били формирани 94 Акта за определяне на административни нарушавания. На търговци са били издадени заповеди за прекъсване продажбата на 51 продукта без съдебна експертиза маркировка. За 50 продукта с забележими несъответствия са били издадени заповеди за прекъсване на разпространяването им.

Анализът на резултатите от извършената акция в миналата 2022 година демонстрира, че на пазара в предпразничния интервал се популяризират артикули с несъответствия от невисок ценови клас, както и с неразбираем генезис.

Потребителите могат да се срещнат със препоръки за сигурност и на практика препоръки при покупка на детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически произведения тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР