За два нови паркинга са заложени средства в капиталовата програма,

...
За два нови паркинга са заложени средства в капиталовата програма,
Коментари Харесай

Обновяване на кварталите на Айтос, улиците в селата, образователните проекти и детското здравеопазване – приоритетите на Васил Едрев за новия мандат


За два нови паркинга са заложени средства в финансовата стратегия, разгласи още претендентът за нов мандат Васил Едрев

- Г-н Едрев, кои са съгласно Вас неотложните задания на кмета на община Айтос при започване на новия мандат?

- Един от значимите задължения е планът за подготовка на новата Стратегия на Местна инициативна група-Айтос (МИГ-Айтос) за Водено от общностите локално развиване. Досега по Стратегията са подписани 21 контракта за даване на безплатна финансова помощ на обща стойност 3 602 201,11 лева Това са планове, които вземат решение характерни локални проблеми в публичната сфера, бизнеса и Неправителствени организации. С създадената по плана Стратегия за програмен интервал 2023 - 2027 година, МИГ ще кандидатства за даване на безплатна финансова помощ по другите оперативни стратегии. Това е финансов запас, който локалните общности вземат решение по какъв начин и къде да бъде вложен. И в тази връзка желая да подчертая, че за една община е извънредно преимущество да има работеща Местна инициативна група на своята територия, каквато е МИГ-Айтос.

Другата задача е стартът на процедурата за построяването на два нови паркинга в града, за които е обезпечено финансиране по финансова стратегия 2023 – сред улиците " Арда и " Христо Кърджилов " и до новата Детска градина " Слънце ". Паркирането в града е проблем, за който сме търсили и други решения. Като начало, има подготвени планове за два градски квартала – за благоустрояване и създаване на паркоместа. В това отношение образец е квартал Емировски, където наред с реновирането на улици и тротоари, бяха отстранени старите железни гаражи и построени нови паркинги пред жилищните здания. За мен решението са плановете за поетапно благоустрояване на всички квартали на града.



- Паркирането е в непосредствена връзка с организацията на движението  в градовете – един проблем за общините?

- Във връзка с реализацията на Националния проект за възобновяване и резистентност беше направен и признат План за устойчива градска подвижност на Община Айтос за интервала 2023-2030 година Основната цел на този проект е организацията на придвижването в общината и понижаване на отрицателното въздействие на превоза върху здравето на хората и околната среда. По този проект, Общината кандидатства с план по съставен елемент " Устойчив превоз " за закупуване на два електрически рейса и създаване на две зарядни станции. Наред с всички действия, в плана е заложена една доста значима активност – за разработване на Генерален проект за организация на придвижването на територията на цялата община. Той се концентрира върху проблемите и урежда редица кардинални въпроси като организация на директното придвижване, маршрутите на линиите от публичния превоз, посочност и преимущества на придвижването, скоростни режими, пешеходно и велосипедно придвижване, режими на престой и паркиране, определянето на конфликтните точки в придвижването и други
 Улични поправки в село Мъглен
- Кои ще са плановете, с които ще се заемете на още старта на мандата, в случай че получите доверието на жителите?

- В програмата ми за ръководство, главен приоритет остава образованието. Един от плановете е за различни източници за отопление на детските градини, учебните заведения и други публични здания. Проект, който да обезпечи дейно и качествено отопление, и допустимо най-хубавите условия за образование и образование на децата и младежите. Другият абстрактен план, който за мен е предпочитан, е за построяването на спортни прощадки във всички общински учебни заведения.

В края на мандата стартира работа по плановете за построяването на СТЕМ центрове във всички учебни заведения, които в забележителна степен ще осъвременят преподаването и образованието на учениците в общината.

В обществената сфера има опция да се кандидатства с план за основаването на тъй наречените Социално дружество, което да наема безработни по отношение на озеленяването и разчистване на публични площи. От 1 ноември, по Национална стратегия ще се обезпечава претовареност за безработни.

Подготвя се и план за ремонта на Къщата музей " Петър Станев ", където се съхраняват историята на града и района, и картините от фонда на Художествената изложба.
 Детско поделение на общинската болница в Айтос
- Детското опазване на здравето е въпрос, по който доста се дебатира и който вълнува жителите?

- Вече имах опция да кажа, че Детско поделение на МБАЛ Айтос е напълно актуализирано и предлага извънредно положителни болнични условия. Но не стопираме дотук във връзка с детското опазване на здравето. Община Айтос взе участие в интегриран план на 18 общини по Концепцията на водещия сътрудник Община Бургас – за „ Интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния район “. Проектът е за " Подобряване на средата за даване на здравни грижи за деца в Община Айтос ". Дейностите включват отделяне на Педиатричен диагностично-консултативен бранш в МБАЛ Айтос. За задачата ще бъде сбъднат ремонт и ще се закупи ново съоръжение. Тази смяна ще разреши Центърът да се употребява и за осъществяване на по-широка профилактика на социалнозначими детски заболявания от експерти, с които МБАЛ не разполага, без това да заплашва работния темп на болничния стационар. Ще бъде самостоятелен детски ъгъл и пространство за образователни занимания. Предвиден е още ремонт на довеждащи до лечебното заведение улици, както и облагородяване на околното за болничното заведение пространство.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР