За девета поредна година София беше домакин на националната кампания

За девета поредна година София беше домакин на националната кампания ...

11,7 тона хартия събраха децата на София в кампанията Стара хартия за нова книга - slava.bg

За девета поредна година София беше домакин на националната кампания „Стара хартия за нова книга“. На 19 септември 2021 г. децата от столицата събраха 11,7 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 152 дървета. В рамките на инициативата пред Книжен център „Гринуич“ преминаха 2052 деца, които получиха над 2600 книги. Сред тях бях беше и новото специално издание на каузата „Пазители на планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“.
Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и традиционно е подкрепена от кмета Йорданка Фандъкова.
„Всички заедно правим града ни по-чист и по-зелен“, каза Десислава Билева, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“. Тя благодари на всички малки „екопосланици“, които активно участват в кампанията. „Не спирайте да търсите знание в книгите и да възпитавате своето екологично поведение!“
Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Александър Урманов също поздрави всички присъстващи. „Изключително сме щастливи да видим отново толкова много хора, радостта в очите на деца и желанието да направят София по-добро място за живеене.“
„Хартията, която събираме не е отпадък – тя е ресурс за новите любими детски книги на децата“, каза от сцената управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова. Тя призова децата да изберат сами своите книги. „Защото само с новите книги, само с новите знания, ставаме по-добри и осъзнаваме ролята и отговорността на всеки от нас в света, в който живеем.“
Звездите на „Бон-Бон“ и „Voice Academy“ взривиха сцената с невероятните си изпълнения, а куклената постановка „Цирк“, представена от Роси Велинова и „Театър на приказката – София“, омагьоса гостите на събитието.
Виктор Дремсизов, репортер в Новините ON AIR, Александрина Янкова – водещ на прогнозата за времето в Bulgaria ON AIR и приятелите на каузата от фондация „Светът на Мария“ бяха специалните посланици на кампанията тази година. Именно те съветваха децата в избора на нови книжки. Малките участници имаха възможност да се включат в специалните игри с въпроси на еко и литературна тематика и така да си спечелят още награди, осигурени от „Албо груп“ и училище „Европа“.
„Стара хартия за нова книга“ продължава със събития в Добрич и Русе на 25 и 26 септември.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“, фондация „Културни перспективи“, фондация „Светът на Мария“ и училище „Европа“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, „Софтпрес“ и от „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg....

Източник: slava.bg