За децата всяко устройство в ръцете им е добре дошло,

...
За децата всяко устройство в ръцете им е добре дошло,
Коментари Харесай

В 125 СУ децата не носят тежките раници, учат с помощта на Chromebook

За децата всяко устройство в ръцете им е добре пристигнало, съобщи в изявление пред БГНЕС шефът на 125 СУ " Боян Пенев " Венелина Николова.

В 125 учебно заведение децата не носят тежки училищен раници, а разчитат на Chromebook, съгласно директорката родителите също приветстват метода. Устройствата са на учебното заведение, учениците само би трябвало да се грижат за тях и да носят в раницата си дребен преносим компютър. Устройството не е комплицирано за потребление, това е бъдещето, споделя директорката.

Николова изясни, че с пандемията дигитализацията в учебните заведения е навлязла много интензивно, само че тяхното учебно заведение от дълго време работи във връзка с дигитализацията. Тя сподели, че още през 2019 година са закупили собствен профил в Гугъл, както и собствен акаунт и са създали облачна система, в която учителите споделят разнообразни свои разработки.

" След като се случи пандемията и се наложи да се образоваме в електронна среда, нещата се случиха още по-интензивно. Нашите сътрудници, с които получихме тази облачна система работят по един план наименуван " 1 към 1 ". Този план е тъкмо подобен - електронни устройства да заменят учебниците и тетрадките на учениците в учебните заведения.

Ние се включихме в този план, обучихме учителите да работят и закупихме устройства. Наше решение постоянно е да финансираме това, което вършим. Закупуването на част от тези устройства е финансирано от учебното заведение, а част от тях са закупени по една стратегия на Министерство на образованието за еднакъв достъп до учебно обучение в условия на рецесии ", изясни тя и добави, че Столична община е била сътрудник в този план и е финансирала част от образованието на учениците.

Директорът на 125 СУ " Боян Пенев " акцентира, че те не употребяват моделът " 1 към 1 " при дребните възпитаници, само че го употребяват при първи гимназиален стадий – учениците от 8 до 10 клас, тъй като считат, че за дребните е още рано.

Николова изясни, че когато се закупи един книжен учебник издателствата оферират и неговия електронен вид, учениците получават код за достъп и те имат учебника на своя компютър и не е належащо да го носят в раницата си.

Учителите също не срещат усложнения при работата с устройствата. В платформата Гугъл work education учителят може да зададе авансово дилемите за работа в час, както и домашните работи.

По плана " 1 към 1 " работят много учебни заведения в България, към 100 – началото е положено в пловдивско учебно заведение, само че и в София има много учебни заведения. " При нас особеното е, че устройствата са на учебното заведение, родителите не са ги финансирали, учениците получават своите устройства гратис, само би трябвало да се грижат за тях ", сподели шефът на 125 СУ " Боян Пенев ".

По думите на Николова този модел на работа е извънредно добър. " Ние живеем в 21 век, нещата се развиват и би трябвало да се развиваме и ние в посока на цифровизация. Мисля, че е удачно, само че си мисля, че издателствата би трябвало да бъдат малко по-гъвкави - биха могли да оферират единствено електронни разновидности на учебници и да не бъдат на тези цени, на които са хартиените. Цените на учебниците са извънредно високи. Раниците на децата са тежки. Хартията е извънредно скъпа и доста тежка ”, сподели още Николова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР