За да станете майстор във Fashionphile и да достигнете най-високото

...
За да станете майстор във Fashionphile и да достигнете най-високото
Коментари Харесай

Луксозната индустрия губи битката за автентичност с перфектните фалшификати

За да станете " занаятчия " във Fashionphile и да достигнете най-високото равнище експертност за разкриване на дизайнерски имитации на първокласния онлайн пазар, са нужни повече от 8000 часа прецизно образование.

Стажантите се научават бързо да разпознават неточности във формата в чанта на Louis Vuitton или да разпознават верния състав на металната сплав на часовник на Cartier, написа CNN.

The RealReal също разчита на човешките сетива и инстинкт за различаване миризмата на чанта Hermès Birkin за 25 000 $ или чувството за гладка кожа на Barenia. Но първият кръг от инспекции на търговеца на дребно се прави посредством изкуствен интелект, защото софтуерът е подготвен да разпознава съвсем незабележими разлики в шевовете при подправени изображения.

Друг логаритъм пресмята риска на даден продукт въз основа на всичко – от историята на продажбите до известността на продукта на черния пазар. (Ако да вземем за пример балеринките на Miu Miu са известни в интернет, съвсем несъмнено е, че и техните противозаконни аналози са такива.)

През последните години водачите в промишленостите на лукса и технологиите се надяват да трансфорат елементарния консуматор в удостоверител, който да може да ревизира за няколко минути или даже секунди, дали портфейлът им Chanel е автентичен или не.

Приложението Entrupy, ръководено от изкуствен интелект, твърди, че може да предизвестява купувачите и прекупвачите, в случай че дизайнерски чифт маратонки или чанта са подозрителни, единствено посредством няколко оповестени фотоси, а компанията за фешън технологии The Ordre Group си партнира с Louis Vuitton, Burberry и Patou, с цел да вземе неповторим " дигитален отпечатък " на даден продукт, като да вземем за пример дребен сектор от текстила и структурата на портфейла с монограм на LV.

(Аналогията с този развой е като лицево различаване, което улавя съвсем незабележими за човешкото око елементи – 10 000 от портфейлите Chanel ще имат 10 000 неповторими идентификатора.)

Наречена Authentique, програмата записва всеки идентификатор в блокчейн, който не може да бъде заимствуван и се смята за елементарно проследим и сигурен, за разлика от способи като RFID (радиочестотни идентификационни етикети и четци) и холограми, които са фалшифицирани.

" Толкова е елементарно, едвам вдигнеш телефона, да го насочиш към даден артикул и да схванеш дали е подправен или автентичен ", твърди Саймън Лок, създател и основен изпълнителен шеф на The Ordre Group.

Той изяснява, че технологията, основана на изкуствен интелект, " микроскопично проучва " материалите до метода, по който влакната са боядисани и смесени, и се образова за акуратност даже когато дрехата се износва с течение на времето.

Authentique е единствено една от версиите на така наречен цифрова идентификация или паспорт: цифровизиран " близнак " (или NFT - non-fungible token) на дизайнерска дреха, който разрешава на купувачите да ревизират дали е същинска и да проследят виталния ѝ цикъл.

През последните години някои от най-големите играчи в сектора се сплотиха към тази технология, с цел да подкрепят самодейностите за битка с подправянето и за резистентност.

Основан от LVMH, OTB и Prada Group, които групово съставляват марки, измежду които Louis Vuitton, Dior, Fendi, Bulgari, Marni, Maison Margiela и Prada, консорциумът Aura Blockchain е най-голямото изпитание за стандартизиране на идентификатори в региона на модата и лукса, като съгласно създателите понастоящем цифровизират милиони артикули в своите каталози.

Aura твърди, че единствено OTB е записала 600 000 продукта до момента, като всяка обувка Maison Margiela Tabi от 2023 година е снабдена с NFC чип в подметката.

Всички тези тактики са част от вярата на промишлеността да обезврежда процъфтяващия пазар на имитации, като съгласно някои оценки подправената мода и първокласните артикули съставляват 60 % или повече от търговията с подправени артикули, възлизаща на няколко трилиона $.

Ако в миналото чантите менте се предлагаха най-вече по ъглите на улиците и в багажниците на колите, в този момент те са елементарно налични и в интернет с няколко кликвания.

Само в Reddit общностите, отдадени на разискването и търсенето на реплики, се гордеят със стотици хиляди членове, до момента в който потребителите на TikTok демонстрират своите на пръв взор идентични дизайнерски дубликати, а в YouTube разгласяват уроци по какъв начин да открием разликите сред евтините и първокласните имитации.

Фалшификаторите даже провеждат онлайн ревюта на най-новите фешън находки, като над спонтанните сцени бяха отпечатани логата на Louis Vuitton, Dior и YSL.

Говорител на Reddit отхвърли да разяснява, само че уточни техните правила, които не разрешават подтикването към или улеснението на противозаконни транзакции във форума; представител на TikTok също означи, че насоките му не разрешават продажбата на подправени артикули или на наличие, нарушаващо авторски права или търговски марки. YouTube не отговори на запитването за коментар от CNN.

" Имаше време, когато никой в никакъв случай не би признал, че е купил фалшификат ", споделя Сара Дейвис, създател и президент на Fashionphile. Но в този момент в някои кръгове на обществените медии " това не се възприема като негатив, а съвсем като хакерство ", добавя тя.

Социалните медии и платформите за електронна търговия все по-често са подложени на юридически надзор за това, което се продава на техните уеб страници, защото в Съединени американски щати и Европа бяха признати нови разпореждания, само че Сюзън Скафиди, създател на Института за фешън право, споделя, че това е справяне единствено с част от казуса, до момента в който фалшификатите се одобряват, а в някои среди са мечтани поради личните им преимущества.

Етиката на покупката на имитации е най-малкият проблем. Няма бистрота за това кой шие ментетата, при какви условия го прави и кой печели.

Според Business of Fashion междинната цена на дамска дизайнерска чанта в Съединени американски щати е скочила с 27% от 2019 до 2022 година Миналата година се следиха рекордни облаги за първокласния бранш, като към 95% от марките означиха растеж, съгласно оценка на Bain & Company.

" Ако инфлационният показател се базираше единствено на дамските чанти, щеше да е фрапантен и Фед щеше да подвига лихвите като вманиачен, а всички щяхме да сме в суматоха ", майтапи се Скафиди.

Тъй като подправените облекла и аксесоари се трансфораха от евтини копия в по този начин наречените " суперфабрикати ", а първокласните марки създават от ден на ден стилове за всеки сезон, методите за засвидетелствуване на достоверност стават все по-сложни.

Когато през 1999 година Fashionphile е учреден с фокус върху чантите, марките имат единствено няколко разновидността на разнообразни стилове, което е улеснило образованието на удостоверители. Сега всеки сезон е изпълнен с необикновен размер от стилове, форми и текстил, което прави работата им още по-сложна.

Според Хънтър Томпсън, шеф на отдела за засвидетелствуване на достоверността в The RealReal, след стартирането на новите артикули на пазара единствено няколко седмици по-късно се появяват и фалшификатите. " Не изостават, както се случваше през предишните години. "

" В момента винтиджът е на мода и в действителност виждаме нови реплики на винтидж продукти, които са били създадени през 80-те или 90-те години ", споделя Томпсън. Тихият разкош, при който липсват явни знаци като лога, а ла The Row, също е елементарно заимствуван, добавя той.

Миналата година The RealReal уреди групов иск с вложителите си за 11 млн. $ поради изказвания, че системата ѝ за засвидетелствуване на достоверността е била по-слаба, в сравнение с популяризираше преди първичното си обществено предложение. Chanel също по този начин твърди в правосъдно дело - което беше спряно през юли, че платформата е пускала в продажба подправени чанти. The RealReal към този момент отхвърли тези изказвания и отхвърли да разяснява въпроса пред CNN.

Технологиите като цифровите идентификатори евентуално няма да бъдат панацея за казуса с фалшификатите в промишлеността – потребителите, които търсят противозаконни копия, ще продължат да го вършат.

Експертите са единомислещи, че актуалните модели на изкуствен интелект не са задоволително надеждни сами по себе си, изключително за продукти, които преди малко са излезли от стилния подиум и за които логаритмите не са подготвени. Fashionphile, която твърди, че получава към 700 000 чанти на ден, се отхвърли от личните си проекти за потребление на AI през 2017 година, като откри, че той не е " задоволително добър ", признава Дейвис.

Скафиди счита, че постоянно ще е нужен " хибриден модел ". " Винаги има потребност от човешка недоверчивост във връзка с нещо, което просто не е наред ", споделя тя. В същото време прибавя, че " всеки човешки удостоверител, който подценява технологията, работи с една ръка вързана зад тила си ".

Според неотдавна назначения основен изпълнителен шеф на Aura Blockchain Consortium Ромен Карер, от основаването на Aura Blockchain през 2021 година до момента повече от 35 марки са добавили общо 20 милиона цифровизирани продукта в блокчейна. Но до момента има единствено няколко образеца, в които потребителите могат да получат достъп до технологията посредством QR код, NFC чип или " пръстов отпечатък " на продукта.

" Все още сме на ранен стадий, тъй като технологията е неотдавна, само че сме в доста етапи на тестване и с марки ", сподели Карер. " Трудната част не е единствено технологията, а и производството. "

Скафиди вижда блян да се даде опция на потребителите на първокласни артикули да получат повече бистрота за продуктите, които купуват.

" Мисля, че може да стигнем досега, в който потребителите ще станат по-изкушени от пазара на препродажба - те ще бъдат по-заинтересовани да употребяват кодове, с цел да проследят къде е бил съответният им продукт и всяка транзакция, в която е взел участие ", сподели тя. " А за в действителност висококачествените продукти, като часовниците, по кое време са ремонтирани и върнати на компанията - елементи, които демонстрират историята на съответния артикул. "

Що се отнася до убеждаването на купувачите, които избират да намерят по-евтин препис или копие на даден продукт, към момента има доста работа за извършване.

" Ако марките съумеят да намерят метод да употребяват лоялността на потребителите, това е, което ще завоюва от позиция на търсенето. ", добавя Скафиди.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР