За да спре разпространението на коронавируса, хората трябва да спрат

...
За да спре разпространението на коронавируса, хората трябва да спрат
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Страната е в тъмночервената зона, локалните мерки не са решение

" За да спре разпространяването на ковид, хората би трябвало да спрат да се заразяват. Но те се заразяват, значи са нужни още старания, с цел да се ограничи болестта ". Това сподели проф. Николай Витанов, математик от Българска академия на науките, създател на статистически модели за разпространяването на Covid-19.

Според него към този момент цялата страна е в тъмночервената зона:

" Вече на всички места е над 500 инфектирани на 100 хиляди души ".

Математикът акцентира, че съгласно моделите, които прави, идващите две седмици ще са доста сложни.

Политическата колебливост е причина за несправянето с епидемията, счита той:

" Трябва да има задоволително мощно влияние, което да спре разпространяването, само че с местни ограничения това няма да стане ".

Той разяснява, че в Експертния съвет към Министерство на здравеопазването има потребност от някой, който да оправи усложнената обстановка, само че решенията се вземат съгласно това, което ще хареса обществото.

По думите му от математическа позиция по-чистият вид за прекъсването на Covid заразяването е с ограничение на всеобщи събирания, затварянето на заведения и прекосяване на образование онлайн:

" От политическа позиция по-изгоден е разновидността със зелените документи, тъй като е по-приемлив за хората, само че няма гаранция дали няма да стане същото като с подправените документи за имунизация ".

Проф. Витанов акцентира, че сега ограниченията " са пробити " и не се съблюдават:

" В първите три талази ограниченията бяха налагани в точния момент и даваха резултат. След постигане на пиковите стойности имаше спад до много ниски стойности. При тази вълна ограниченията не се съблюдават и при налагането на нови за какво да чакаме различен резултат? ".

Според него при тази вълна има риск след пика да се стигне до " долината на рева ", която е рухване до едно дълго плато, което ще е доста тежко за здравната система.

 

Всичко за ковид следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР