За да спечели окончателно президентските избори в Украйна, актьорът Владимир

...
За да спечели окончателно президентските избори в Украйна, актьорът Владимир
Коментари Харесай

Руски медии: Владимир Зеленски е изправен пред трудни задачи


За да завоюва дефинитивно президентските избори в Украйна, артистът Владимир Зеленски, водещ след вчерашния първи тур, следва да реши сложна задача - да получи поддръжка от проруския електорат и да не засегне възприятията на посолството на Съединени американски щати, което директно въздейства върху политиката на Киев, написа "Взгляд ".

Както сочат първите данни на украинската ЦИК, сегашният президент Петро Порошенко също се класира за втори тур и няма така елементарно да се съобщи. "На 1 април ще се посмеем - и стига толкоз, от 2 април няма да ни е до смях ", цитира думи на Порошенко съветското онлайн издание.

По неокончателни данни Владимир Зеленски получава в първия тур над 30 %, за Петро Порошенко са дали своят вот 16,8 на 100 от украинците, за някогашната премиерка Юлия Тимошенко - 13,29 %, а за проруския претендент Юрий Бойко - над 11 на 100.

"Може политически да съберем гласовете за Владимир Зеленски и Юрий Бойко - изводът ще бъде, че минимум 40 на 100 от украинците са се оповестили за договаряния с Русия, за мир в Донбас ", където продължава военният спор на Киев с локалните проруски сепаратисти, декларира пред "Взгляд " съветският аналитик Владимир Жарихин. Според него мир с Русия желаят и част от гласоподавателите на Тимошенко, която може да спомага на Зеленски във втория тур.

Зеленски съобщи пред публицисти, че в случай че се срещне с съветския президент Владимир Путин, ще упорства за връщане на териториите и парично обезщетение, написа "Московский комсомолец ". "Ако се забележим, ще му кажа: А какво обезщетение сте подготвени да ни платите поради отнетите територии? ", цитира вестникът кандидат-президента, запитан за въоръжения спор в Донбас и анексията на Крим от Русия през 2014 година

"Свободная преса " помества данни на украинската полиция за изборните нарушавания към края на вота нощес. Нарушенията са общо 1700, в това число 122 случая с противозаконна пропаганда и 18 подправени сигнала за взривни устройства. В тази връзка полицията е образувала 25 престъпни каузи и е издала 15 административни протокола.

"Росийская газета " разказва вота като неспокойно гласоподаване с обичайните ексцеси - сбивания в секциите, даже опити да бъдат подпалени. Московският официоз цитира и неназовани украински медии, съгласно които в проруски настроените югоизточни райони е работила система за следено и платено или наложително, принудително и гратис гласоподаване.

Константин Косачов, оглавяващ комисията по външна политика в съветския сенат, позволи през вчерашния ден, че Москва няма да признае резултата от изборите в Украйна, написа "Известия ". "Опасенията за тотална имитация се сбъднаха " и опцията Русия да признае изборния резултат "се свива като шагренова кожа ", добавя коментатор на вестника в различен материал.

Някои малките екрани в Украйна не се тормозиха да показват мостри на съветска агитация. Избирателите обаче съумяха да видят нещата по този начин, както би трябвало. И без да чакат втория тур, поддържаха нашия курс към Европейски Съюз и НАТО, ориентиран към дефинитивно отърсване от Руската федерация ", декларира президентът Порошенко, който цитира "Новая газета ".

Евентуалните опити за обжалване на резултата от първия тур може да доведат до юридически конфликт. Украинската ЦИК би трябвало да провежда втори тур три седмици след първия, само че процесуалните кодекси дават на молителите надалеч по-дълги периоди за искова процедура, предизвестява пред "Независимая газета " съветският народен представител Игор Попов.

"Комикът Владимир Зеленски е основният украински политик и това не е смешка ", написа електронният в. "Медуза ". "Чрез интернет Зеленски активизира експерти в разнообразни области, които донаписаха тъничката му кандидатска стратегия и я трансфораха в голяма дебела книга за вътрешно прилагане от екипа " на претендента, показва изданието.

Сериалът "Слуга на народа ", в който Зеленски изигра ролята на украински президент, може да се трансформира в политическо реалити шоу, разяснява "Комсомолская истина " триумфа на претендента в първия тур. "Това е характерен модел за доста страни ", установи съветският журналист Георгий Бовт.

"В Италия на власт пристигнаха маргинали - от позиция на елита. Тръмп може да бъде наименуван антиелитарен претендент. Същото виждаме в Холандия и България ", споделя той, като прибавя Полша и Словакия. Запитан какво чака Донбас и Русия, коментаторът декларира: "Никой претендент не е програмиран, що се отнася до Москва, те ще работят съгласно обстановката ". "Да сме почтени, украинският въпрос не се взема решение единствено от двете страни. Спре ли Киев да усеща поддръжка от западните си другари - Съединени американски щати и Европа, ще склони на договорености с Русия даже по въпроса за Донбас. Ако пък се резервира поддръжката, нито Зеленски, нито Порошенко няма да трансформират нищо в връзките с Москва ", предвижда Бовт.

"Днес в Украйна не може да има президент, комфортен за Русия ", извежда в заглавие "Комерсант " откъс от изявление с финландския политолог Аркадий Мошес.

Мнозина кандидат-президенти декларират, че Киев би трябвало да договаря с Москва за решение на спора в Донбас. Но нито един, в това число проруски претенденти като Юрий Бойко и Олександър Вилкул, "не приказват обществено за партньорство с Русия. Ето новото в тези избори ", отбелязва специалистът.

В обозрима вероятност Украйна е изгубила Русия като сътрудник и може би става дума за цяло потомство. Това образува рамката на двустранните връзки за в бъдеще - след президентските и след парламентарните избори наесен в Украйна. "Редица прагматични въпроси ще се наложи да бъдат решени - за преноса на газа, за много огромния брой процъфтяващи корупционни схеми с присъединяване и на съветски, и на украински играчи ", само че като цяло опцията за партньорство с Русия отпада, счита Мошес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР