За да сме здрави трябва да се храним разнообразно, пълноценно

...
За да сме здрави трябва да се храним разнообразно, пълноценно
Коментари Харесай

Диетолози посочиха точното количество храна, от което се нуждае човек

За да сме здрави би трябвало да се храним разнообразно, пълноценно и уравновесено. Понякога това е мъчно постижимо заради професионалните ни задължения, финансови проблеми или тъй като се храним с консервирана и модифицирана храна.
Счита се, че с цел да покрие физиологичните си потребности от хранителни субстанции, един здрав възрастен човек би трябвало да приема несъмнено количество храна.
Ето препоръките на диетолозите:

Месо
За да доставим на организма нужното количество желязо и цинк, към половината от протеиновия банкет за седмицата би трябвало да идва от бяло месо или риба.
Препоръчителното количество алено месо седмично е една порция от към 120-150 г месо. Белите меса са по-леки и могат да се употребяват малко по-често. Пилешко, заешко или пуешко месо може да се употребява 2-3 пъти на седмица.

Пълнозърнести храни - ориз, зърнени храни, тестени произведения, киноа, самун
Диетолозите предлагат всеки ден да хапваме най-малко три порции пълнозърнести храни Те са наложителни за всяко здравословно меню. Богати са на детайлите фосфор, калий, калций, желязо, селен и витамини от група В.
Смята се, че диета, богата на пълнозърнести храни, намалява риска от инфаркт, диабет и даже рак.

Бобови храни - фасул, грах, соя, нахут, леща, хумус
Някои назовават бобовите храни „ суперхрани “, тъй като те са богати на протеини и имат качества, които укрепват нашия организъм и го вършат по-устойчив на разнообразни болести. Те са богати на фибри и оказват помощ на човек да се усеща утолен по-дълго време.
Препоръчително е да се хапват два пъти седмично по 200-300 грама.

Риба
Рибата е една от най-полезните храни и би трябвало да участва в менюто ни най-малко два пъти седмично.

Плодове и зеленчуци
За да е здрав човек е належащо да яде не по-малко от пет порции дневно. Диетолозите по целия свят са единомислещи за едно – плодове и зеленчуци би трябвало да се хапват всекидневно.

Яйца
Спор по тематиката, че яйцата са хранителни и потребни няма. Според лекарите три яйца дневно са изцяло безвредно количество за здрави хора.

Мазнини
Мазнините имат неприятна известност и доста хора, опитващи се да се хранят здравословно, вършат всичко допустимо да ги отстраняват от менюто си. Истината е, че телата ни се нуждаят от мазнини, с цел да действат вярно. Диетолозите предлагат да се одобряват към 60 - 80 грама мазнини дневно или към 1грам на кг телесно тегло.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР