За да се съгласи ЧЕЗ държавата да се включи в

...
За да се съгласи ЧЕЗ държавата да се включи в
Коментари Харесай

Държавата ще плати стотици милиони по арбитража, за да се включи в сделката за ЧЕЗ, смята Милен Велчев

За да се съгласи ЧЕЗ страната да се включи в договорката за българския им бизнес, би трябвало да има реализирано взаимно съглашение на арбитража. Това обаче ще коства стотици милиони на страната. Това съобщи някогашният финансов министър Милен Велчев. През 2004 година, до момента в който той заемаше поста в държавното управление на Симеон Саксгобургготски, трите електроразпределителни сдружения в страната бяха приватизирани.

Според Велчев ще бъде неточност държавното управление да купи напълно бизнеса на ЧЕЗ в България. По думите му страната е неприятен собственик и това си личало в сдруженията, в които нейното присъединяване е главно.

" Топлофикациите и летище " София " би трябвало да се предадат в частни ръце ", посочи Милен Велчев.

Бившият финансов министър добави, че в тази ситуация със договорката за ЧЕЗ си проличало, че " политическият инстинкт на министър-председателя постоянно е бил доста мощен ", като той се намесил, с цел да се опита да спре " популистките напъни на част от опозицията да извлекат изгоди измежду гласоподавателите ".

Милен Велчев сподели още, че е чул за първи път в медиите името на купувача на " ЧЕЗ-България " Гинка Върбакова. Според него тя може да има ангажименти с други вложители, които ѝ имат доверие. Той добави, че " това, че не я познаваме, не значи, че няма да се оправи с ръководството " на толкоз огромно сдружение.

Велчев съобщи, че при продажбата на електроразпределителните сдружения през 2004 година страната е получила доста положителни доходи. Сделките пък били изцяло транспарантни. С идването на новите притежатели се било трансформирало и обслужването на популацията, което станало по-добро.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (110)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР