За да се реализират целите на зеления преход в световен

...
За да се реализират целите на зеления преход в световен
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за ESG: екологично, социално корпоративно управление

За да се осъществят задачите на зеления преход в международен мащаб и с цел да и се зачитат човешките права на чиновниците (които отвън развитите стопански системи са доста въпросителни) има потребност от съответни законодателни начинания. Конкретен образец е, чийто фокус е декарбонизация на стопанските системи на страните от Европейски Съюз и реализиране на въглеродна индиферентност в съюза до 2050 г.В корпоративния свят пък новият стандарт се назовава ESG - зад абревиатурата стоят нови критерии за еко и обществено ръководство, които бизнес, финансови институции, министерства, общини, фондове и общо взето всички участници в ръководството на активи и пари, ще би трябвало да съблюдават в края на това десетилетие. Реално, с който се постановат устойчиви финансови модели, които покриват правила за екологично, обществено и корпоративно ръководство.Наравно с финансовата си отчетност сдруженията ще би трябвало да разкриват и своите ESG практики посредством доклади за нефинансова информация. Те ще имат същата значима роля за определянето на положението на един бизнес, паралелно с финансовите му индикатори. Какво стои зад трите букви в ESG?
Всяка от трите букви в абревиатурата ESG има друг фокус:

Зад " E " (Environmental) стои зелената идеология , така наречен екологично развиване. Това включва всички аспекти на, които засягат и бизнеса -, декарбонизация в редица браншове включително, въвеждането на правилата на и най-много ръководството на. В по-широкия смисъл на ESG, точно този съставен елемент се смята за най-важния, защото несъмнено най-голямото предизвикателство в стопанската система е отводът от фосилни горива, лимитирането на замърсяването от превоза и навлизането на зелените технологии в заводите и фабриките.

Реклама
В по-индивидуален мащаб " E " играе и сериозна роля и в персоналния живот - всеки един човек използва електрическа енергия, употребява коли и обществен превоз, или употребява услугите на огромни и дребните бизнеси, които ще би трябвало да се пренастроят съгласно новите стандарти.
Един от главните образци за ESG политика е в посока на зелената сила. В България A1 да вземем за пример - като част от ЕSG тактиката на телекома. Ритейл секторът също е изключително деен на полето на ESG,тъй като тези практиките стават все по-важни за избора на потребителите. към този момент започнаха интензивно преориентиране към зелена сила и още ESG практики.
Зад " S " (Social) стоят обществените фактори - тe са доста по-трудно измерими, в сравнение с екологичния фактор, тъй като се занимават по едно и също време и с хора, и със средата. Става въпрос за обществено въздействие, което оказва едно сдружение с активността си - човешките права, заплащането на личния състав, даже това дали компанията има връзки със синдикатски асоциации. Това може да включва и въздействието на едно сдружение над потребителя при продажбата на избран артикул. Tакъв спор има да вземем за пример в Съединени американски щати за продажбата на оръжия, които не са обект на ESG регулации, само че в това време този бизнес има директно въздействие над обществото - изключително на фона на всеобщите престрелки в учебните заведения през последните години, чийто произход се преписва на неналичието на регулации над оръжейните магазини и незадоволителното обучение по тематиката.

В обществен аспект огромна роля играе и политиката, като тя може напълно да предопредели " S " - да вземем за пример по какъв начин може едно сдружение на покрива ESG критерии, в случай че (част от) активността и производството й се прави в страна с властнически и наказателен режим. Но като цяло общественият аспект на ESG има много разнопосочна идея, която има за цел да покаже повече отговорност към хората - това може да включва както спазването на базови човешки права, по този начин и много по-софистицирани и напредничави практики и политики. съгласно която вкарва опцията за предпазено и уредено подаване на сигнали за нередности, неприятни практики и измами и в частните компании.
Реклама

" G " идва от " Governance " и се отнася към ръководството на един бизнес , корпорация или цялостен бранш и самостоятелните или групови органи които взимат решенията в тях. Фокусът на ESG тук е да има по-голяма изясненост по какъв начин се взимат решенията и по какъв начин се ръководи компанията като цяло - да вземем за пример да не е за сметка на по-ниско поставените в организацията или крайните консуматори. Въпреки че е комплицирано във вътрешното ръководство да се намесват регулации, концепцията е да може да се наложи избран резистентен и виновен модел на ръководство на шефовете, мениджърите, акционерите или изобщо заинтригуваните страни в даден бизнес.

Част от устойчивото корпоративно ръководство да вземем за пример е Данъчната бистрота става все по-важна в западните общества, като има все по-голяма публичната непоносимост към неплащането и избягването на налози от страна на фирмите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Свят 3 Политика Реклама Наскоро проблем с буквата " Г " имаше в компанията за електрически автомобили Tesla на Илон Мъск, която Сред аргументите бе и методът на ръководство на компанията, паралелно с още прични свързани пък със обществените фактори - недобри условя на труд, митинги на чиновници, както и произшествия с електрическите автомобили и други Какво е ESG рейтинг?
Както има показатели, които взимат поради финансовите резултати на фирмите, правят оценка техните акции и дават концепция на вложители за общата наклонност дали те са сполучливи, по този начин има и същите ранглисти, изготвяни единствено на база стабилно развиване на компанията. Един от най-големите ESG показатели е на, който е като препоръка за протичащото се в най-големите международни компании. една и съща компания да заема челно място е един показател, само че даже да не попада в различен. Такъв бе и Все още следва да се стандартизират тези показатели.

Ролята на финансовия бранш
В бъдеще ще се разчита съществено на, изключително в Европейски Съюз. Това ще стане най-много с надзор над активите и разбор на това кои финансови вложения съответстват с ESG критериите и кои не. Ако определни бизнеси не са приложили устойчива тактика, то те няма да могат да разчитат на финансиране от финансови институции или най-малко не и при положителни кредитни условия - ще получат да вземем за пример по- спомагателна лихвена тежест.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Един от основните моменти за положително стабилно развиване на бизнеса е въвеждането на модел за. Накратко казано, това би спечелило добър ESG рейтинг, бъдещо финансиране, както и инвеститорски интерес.

Какви са регулациите за ESG
e регламентът за обявяване на устойчиви финанси, който постанова отговорности за обявяване на ESG за мениджъри на активи и други участници на финансовите пазари със основни разпореждания на регламента, влизащи в действие от 10 март 2021 година Отнася се за финансови сдружения като банки, застрахователи, фондове и така нататък

или, ще е една от главните законодателни начинания, посредством който приблизително огромният и едрият бизнес в Европа ще бъде следен да съблюдава устойчивите цели на съюза. Очаква се тя да влезе в действие от края на тази година. Тя ще размени до момента функциониращата инструкция за отчитане на нефинансова информация (NFRD). Самият факт, че се реализира контракт с представители на Европейския съвет, е огромна стъпка напред за реализирането на новото законодателство.

Какво е " грийнуошинг "? Новото законодателство би трябвало да помогне и в битката против злоупотреби, наречени " зелено измиване на ръце " или greenwashing. " Грийнуошингът " е излъган прийом в екомаркетинга и се използва в случаи, когато изказванията на дадена компания, че нещо е " еко " или " зелено ", не дават отговор на истината. Явлението провокира земетресения във финансовия свят, като през май т.г. От по кое време ще се ползват новите регулации?
Задължителните отчети, които регистрират цялата нефинансова информация ще са на практика първата стъпка към резистентен надзор над бизнеса ще стартират последователно да влизат в действие.

Очаква се А огромни компании ще разгласяват първия си отчет съгласно нея през 2024 година с информация за финансовата 2023 година на база на стандартите, които ще оповестени през четвъртото тримесечие на същата година.
За кого се отнасят регулациите?
Публичните дребни и междинни предприятия (МСП) ще би трябвало да разгласяват първия си CSRD доклад през 2026 година, за финансовата 2025 година, въз основата на характерните за тях стандарти, които ще бъдат оповестени през последното тримесечие на 2023 година По принцип МСП, които не са регистрирани на борсата, няма да са задължавани да регистрират сходни отчети, само че съгласно Европейска комисия ще бъдат поощрявани.
Какво прави бизнесът?
Индустрията в и стандарти. На процедура следва огромен преход за бизнеса, който ще значи битка за по-добър рейтинг - без значение дали се занимават с рандеман на природен газ, автомобилно произвеждане или са банкови институции.

Класацията " Климатичните водачи на Европа през 2022 година " на FT да вземем за пример показва като водачи в понижението на излъчванията в разнообразни сегменти компании като софтуерната Logitech, CAP - която се занимава с ВиК услуги и огромният скандиднавски ритейлът ICA Gruppen, както и огромни компании от сферта на енергетика, инфраструктура и строителство като Holcim Group, Fortum и Enel.
Свързани публикации Скандалът с DWS, или по какъв начин " грийнуошингът " вкара ESG фондовете в обсега на регулаторите 13 юли 2022, 10:30 ESG стандартите стават наложителни през 2024. Какво прави бизнесът? 7 юли 2022, 15:00 Кръговата стопанска система ще е " новото обикновено " и в този момент е моментът фирмите да я прегърнат 5 юли 2022, 16:57 Новата инструкция за отчитане на корпоративна резистентност e на финалната права 30 юни 2022, 15:19 Net Zero Economy 24 юни 2022, 07:00 Конкурсът ESG Awards на PwC ще отличи български компании с устойчиви практики 11 юни 2022, 14:15 ESG рейтингите объркват вложителите 27 май 2022, 06:11 " ESG e машинация! ", извика Илън Мъск и стартира война против класацията на S&P 22 май 2022, 15:45 Албена Маркова: Ползите от ESG за фирмите са финансови, пазарни и репутационни 19 май 2022, 14:42 Факторът ESG става все по-голям за избора на потребителите в търговията на дребно 18 май 2022, 14:27 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР