За да се превърне една добра идея в реалност, трябват

...
За да се превърне една добра идея в реалност, трябват
Коментари Харесай

Kолата, която никой не може да открадне

За да се трансформира една добра концепция в действителност, трябват познание и пари. В България към момента има задоволително умни хора с брилянтни хрумвания, които търсят финансиране, с цел да ги осъществят. А това е сложна задача – тъй като по равнище на привличане на частен капитал българската стопанска система изостава пагубно (колко тъкмо, научете в Expert.bg).
Една от българските компании, които работят извънредно в средата на вложения в хрумвания, е " Импетус Капитал ". Днес, 5 декември, тя показа четири от компаниите, на които е помогнала и оказва помощ да трансфорат концепциите си в действителност. Идеи, за които думата " впечатляващи " е слаба.
Никой не може да ви открадне колата
Според формалната статистика на Министерство на вътрешните работи за 2016 година, в България са осъществени 2759 обири на коли, като приказваме единствено за записаните от полицията. Само 10,3% от тези регистрирани обири са сполучливо разкрити, сочат още данните на Министерство на вътрешните работи.
Българска компания, обаче, е създала самостоятелна биометрична система за отбрана от кражба на коли. Компанията показва, че в 99,2% от опитите на кражба на автомобил биват спирани от нейната система. Нещо повече – при направени на практика проби, с конфигурирана система на 300 автомобила, е имало 17 опита за кражба и нито един сполучлив!
Системата се назовава CarSec, а създалата я компания се споделя Biodit. По създание с тази система няма метод някой да подкара автомобила ви, в случай че вие не го пожелаете. Начинът на деяние на CarSec се базира на пръстов отпечатък. Ползващият системата вкарва еднократно параметрите на своя пръстов отпечатък, като на база неповторимите му индикатори се генерира и неповторим код. Когато притежателят на автомобила желае да възпламени мотора, той го прави, като допира с " записания " си пръст съответния датчик и по този начин, посредством самостоятелния си код, провокира процеса на пускане на машината. Никой различен не може да подкара колата по този метод, твърди създателят и основен изпълнителен шеф на Biodit Юлиан Софрониев.
Рисковете
Като едни типични неверници, в жанр " да, бе, да ", от Actualno.com зададохме много въпроси на господин Софрониев и предложихме много варианти за възможна машинация на системата. Той уточни, че има един метод – в случай че някой вдигне колата ви с паяк и я откара някъде, на безшумно и закътано, където да я разглоби парче по парче и то тъкмо по метода, по който е сглобявана, когато е вграждана CarSec. Или, в случай че бъде заобиоколена системата за пускане на мотора. Всичко това, обаче, значи прекомерно доста запас и изпитание, а автокрадците се стремят да работят бързо и при допустимо минимум компликации – в случай че може, колата да бъде открадната в границите на 30 до 60 секунди, уточни господин Софрониев, който е заемал управителен пост в българско застрахователно сдружение. Именно опитът му от там – в проучване на практиките при автокражби, е оказал помощ в създаването на CarSec.
А не може ли да бъде откраднат пръстовия отпечатък? Не, е отговорът на господин Софрониев. И повода е елементарна – системата не снема цифрова версия на отпечатъка, а на база на уникалността му основава уникален код, който бива задействан единствено от съответния пръстов отпечатък. Не би помогнало да ви отрежат и пръста, безапелационен е създателят на Biodit – тъй като тогава се трансформира кръвоснабдяването, а това променя параметрите на отпечатъка т.е. самата биометрия и надлежно все едно нямате код. Няма по какъв начин и да бъде свален ваш отпечатък, да вземем за пример от чаша или някаква друга повърхнина и с него да бъде подкарана колата ви – тъй като сваленият от повърхността отпечатък е огледален и това трансформира уникалността на точките в него, употребявани за генериране на самостоятелния ви код. Самият код пък не може да бъде употребен, с цел да бъде " изрисуван " отпечатъка ви.
Г-н Софрониев въпреки всичко призна за " засечка " при на практика тествания - мъж, който е има заболяване, поради което кожата на пръстите му се лющи непрекъснато. Това основава усложнения на системата, поради невъзможността да сканира чисто всички точки на отпечатъка и да ги " свери " с неповторимия код. Съответно клиентът е трябвало неведнъж да натиска датчика, до момента в който възпламени мотора.
Друг неповторим миг е, че базата данни, която обработва индикаторите от пръстовия отпечатък и генерира кода, се намира в самия автомобил т.е. не е на външен притежател.
Иновации безспир
CarSec в действителност е единствено един от продуктите на Biodit, който е създаден въз основата на едно главно софтуерно решение. По думите на господин Софрониев, сега компанията му работи върху разновидност на CarSec, която няма да разрешава на пийнал водач да подкара автомобила си. Системата ще блокира стартера, в случай че бъде засечено несъмнено количество алкохол в кръвта. Разработката се прави на база проучвания на гликирания хемоглобин, с цел да могат да бъдат изключени маркери, които подсказват съществуване на болест, повишаваща равнището на алкохол в организма. В работата вземат участие и учени от Българска академия на науките, като господин Софрониев съобщи (къде съществено, къде шеговито), че е допустимо в процеса на проучвания да бъде открит и някой неповторим биологичен маркер.
Друга разработка, която на процедура е подготвена, касае потреблението на хотелски стаи – Wireless Biometric Locking System. Принципът е същият – при регистрация в хотел системата генерира код от пръстовия ви отпечатък, а на рецепцията се дефинира какъв ви е достъпът – за тази и тази стая, за това и това помещение. Възможно е даже достъпът да бъде изработен за време – ще можете да влизате в някое помещение от ден или час X до ден или час Y. За излизането не би трябвало да ползвате датчика на вратата – планувано е по този начин и с цел да може да бъде осъществена евакуация при положение на пожар. Базата, която обработва данните от пръстовия ви отпечатък и генерира неповторимия код, се управлява от хотела, само че още веднъж – няма по какъв начин на база на този код да бъде пресъздаден пръстовият ви отпечатък с неповторимите му данни, кодирани от природата. Такава система към този момент е интегрирана в хотел в Испания!
Финансовото измерение
През 2017 година Biodit генерира оборот от 150 000 лв.. За 2018 година упованията са за оборот от 525 000 лв., а след две години – малко над 1,84 млн. лв.! И това е единствено началото – за една от общо четири български компании, почнали като стартъпи и подкрепени финансово в точния миг. Научете историите и на другите положителни образци в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР