За да се получи помощта трябва да има пълно или

...
За да се получи помощта трябва да има пълно или
Коментари Харесай

Правителството одобри окончателно схемата 60/40 за подпомагане на заплатите

За да се получи помощта би трябвало да има цялостно или отчасти прекъсване на активността на фирмара или ненапълно работно време

© Анелия Николова След серия от промени през днешния ден Министерският съвет утвърди дефинитивно постановлението, с което се дефинира схемата за подкрепяне на работодателите с 60% от брутната заплата на чиновниците. До края на днешния ден цялостната информация, с всички условия за кандидатстване ще бъде качена на уеб страницата на Агенцията по заетостта и още на следващия ден ще може да се кандидатства. Това съобщи общественият министър Деница Сачева в понеделник при показване на критериите, по които ще се изплащат обезщетенията.

Процедурата ще бъде напълно електронна и оптимално бърза, а отпуснатите обезщетения ще влязат в обществен указател. " Заради бързането няма да се желаят доста финансови документи по доказване на приходите, само че това не значи, че надзор няма да има, в противен случай. Контролът ще се реализира редом от Главна ревизия по труда и от Национална агенция за приходите, а инспекции за истинността на заявената информация на практика може да има през цялата година ", съобщи Сачева.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Две са категориите работодатели, които ще могат да получат финансова помощ за покриване на част от възнагражденията на засегнатите служащи и чиновници, при изискване, че ги запазят на работа за времето на погашение на помощта. Държавата подвига бюджета на Национален осигурителен институт с 1 милиарда лева и тавана за изтегляне дълг с милиарди

За да извърши мярката за поддръжка 60/40 държавното управление ще предложи на депутатите актуализация на бюджета. Конкретните цифри и промени евентуално ще станат известни по-късно вечерта, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Засега оповестеното е в допълнение зареждане към бюджета на Държавното публично обезпечаване с 1 милиарда Заради схемата за съфинансиране на заплати. Другата поръчка е за нарастване на тавана за изтегляне на държавен дълг през годината с " милиарди ". Тук цифрата сега е 2.2 милиарда лева нов дълг за 2020 година Държавата не възнамерява орязване на заплати в обществения бранш, по-скоро се обмисля дали да бъдат отстранени тримесечните бонуси в администрацията. В същото време ще има тласъци за работещите на първа линия медици, служители на реда и други Премиерът беше оповестил, че за тях ще са нужни 500 млн. лева

Първата категория са тези от съответно избрани наранени браншове на стопанската система, които по разпореждане на държавен орган, а не по свое убеждение, са прекратили работа на цялото дружество или на част от него, или на обособени служащи и чиновници. Към постановлението има лист приложение с икономическите действия - търговия на дребно в молове (без търговия на храни, медикаменти, цигари), някои типове пътнически превоз, хотелиерство, заведения за хранене и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, киносалони, туроператори, образуване на конгреси и търговски изложби, частни детски градини, театри и друга артистична и креативна активност, просвета, спортни и други действия, свързани с развлечения и отдих, поддържане на положително физическо положение.

Втората категория са работодатели от на практика всички браншове, които поради изключителното състояние са спрели работата на цялото или на част от предприятието или на обособени служащи, или пък са въвели понижено работно време. Условието за тях е да удостоверят 20 % спад на приходите си за месец март 2020 година по отношение на същия месец на 2019 година Ако е основана след тази дата,то тогава спадът на приходите за даден календарен месец след февруари т.г. се преценя по отношение на усреднените доходи от продажби за месец януари и февруари 2020 г

Трудовите контракти на съответните служащи, за които се желае помощта, би трябвало да са подписани преди 13 март т.г.

Размер на подпомагането

И в двата случая размерът на помощта се пресмята по един и същи метод, тъй като тя е планувана в закона. Компенсациите са 60 на 100 от осигурителния приход за месец януари 2020 година за всяко лице, за което е прибавен режимът на прекъсване на работа, надлежно - понижено работно време. Срещу това работодателят се задължава да задържи служащите на работа, като му им изплаща цялостната брутна заплата за целия интервал. Помощта не не може да е за повече от три месеца.

Мярката за подкрепяне на работодатели е 60:40 от осигурителния приход на служащите , заради което някои работодатели желаеха да бъде финансирана цялата цена на труда, в това число и осигуровките. Но тя е друга в другите компании и зависи от разнообразни фактори, споделя министър Сачева. Финансовият министър Владислав Горанов също бе безапелационен, че промени в закона за изключителното състояние в това отношение няма да се вършат, макар настояванията на бизнеса.

За осъществяването на мярката ще бъде известена Европейската комисия, тъй като това е тип държавна помощ, само че от кабинета чакат цялостно утвърждение. Премиерът Бойко Борисов разгласи, че страната е подготвена да отдели до 1.5 милиарда лв. запас за тази мярка. Само в секторите от първата категория предприятия, спрени със заповедта на здравния министър, работят 289 000 души, финансирането им общо би коствало 135 млн. лева месечно, сподели Сачева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР