За да се опитат да разберат как точно мозъците на

...
За да се опитат да разберат как точно мозъците на
Коментари Харесай

Учените планират да отгледат мозък на неандерталец

За да се опитат да схванат по какъв начин тъкмо мозъците на неандерталците се разграничават от нашите лични, учените възнамеряват да отгледат мини неандерталски мозъци в лаборатория, оповестява IFLScience, цитира nauka.offnews.bg.

Откакто знаем за неандерталците се спори какви са били технита когнитивни качества. През по-голямата част от 20-ти век се приемаше, че тези хоминини, живяли в пещерите, не са били изключително умни, а думата "неандерталец " даже се трансформира в синоним на "тъп ".

Но през последното десетилетие се следи мудна, само че постоянна смяна в това мнение. Археолозите откриват, че неандерталците евентуално са били комплицирани същества, които са взели участие в алегорични действия, в това число погребения на мъртвите си, боядисвали телата си, изработвали за принадлежности и вероятно даже са рисували по пещерите си дълго преди актуалните хора да стъпят в Европа.

Сега група генетици под управлението на проф. Сванте Паабо (Svante Pääbo) има намерение да отгледа мозъчен органоид от стволови кафези, в чийто геном ще бъдат сложени няколко гени от неандерталци, които въздействат върху развиването на мозъка и работата на невроните.

Изследователите възнамеряват да вкарат няколко гени в ДНК на стволовите кафези на Homo sapiens, като употребяват технологията за редактиране на генома CRISPR и ще насочат тези стволови кафези към развиването на мозъчни кафези - неврони. В резултат на това учените ще получат мозъчни органоиди - дребни клъстери кафези, напомнящи откъс от същинския мозък.

Учените имат намерение да проследят по какъв начин ще се държат частично неандерталските органоиди, дали гените ще повлияят на скоростта на напредък на клетките и образуването на връзки сред тях, върху скоростта на невронните сигнали.

"Въз основа на до момента наличните данни е невероятно да се каже, че ориста на неандерталците е толкоз печална в съпоставяне със ориста на нашия тип, заради разлики в мозъка, само че това, че концепцията е доста съблазнителна " - съобщи Паабо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР