За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да

За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да ...

Какво трябва да стане, за да бъде обявена национална грипна епидемия.За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия, разясни пред "Дневник" националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Той успокои, че засега това е малко вероятно, защото рядко биват еднакво засегнати всички области - някъде расте броят на заболелите, другаде започва да намалява. "Такава не е обявявана от години", уточни Кунчев. Той подчерта, че не е казвал в интервю за БНТ, че предстои обявяването на национална грипна епидемия, а само, че "не е невъзможно да се случи".

"Ние следим заболеваемостта седмично и по области - тя е най-точна. На тази база колегите от 28-те регионални здравни инспекции вземат решение за обявяване на епидемия по места. Ако всички области в страната или поне 90% от тях обявят, можем да говорим за национална, но все пак това се случва рядко, тъй кат заболеваемостта е неравномерна. Тази година Монтана беше първа, сега Кърджали обявяват, Пловдив е на ръба, Благоевград обявиха, Бургас вероятно понеделник и те ще са в епидемия. Но в други области все още е ниска заболеваемостта, така че точно така неравномерно ще върви процесът и занапред", каза Кънчев.

В министерството на здравеопазването се получават данни за отделните области. "Грубо се движат между 220-250-280 на 10 хиляди, но те не са еднакви за отделните области, нито за отделните седмици. Това е математически модел, разработен на база на данните от последните 20 години, така че няма фиксирана цифра, която да мога да посоча", разясни Кунчев.

Какво се забранява и ограничава

Според динамиката на заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип грипна епидемия може да се обяви на територията на цялата област или в отделни населени места от нея.

Пред "Дневник" от Министерството на здравеопазването обясниха, че това включва преустановяване на плановите операции, свижданията в лечебните заведения, плановите консултации на бременни жени и кърмачета, имунизациите. Болниците засилват мерките по превенция и контрол на вътреболничните инфекции и привеждат в готовност за промяна работния си график и легловия капацитет.

Детските заведения не спират да работят, а засилват контрола, като болни от персонала също не се допускат на работа.

Как се обявява грипна ваканция

Решение за временно прекратяване на учебните занятия в отделни учебни заведения или във всички учебни заведения в областта се въвежда като крайна мярка за справяне с повишената заболяемост от грип, като директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) предложи на директора на Регионалното управление по образованието (РУО) временно прекъсване на учебния процес.

"Въпросът за обявяване на грипна ваканция винаги се решават съвместно - от РЗИ казваме каква е заболяваемостта, каква е тенденцията, какви щамове има, получаваме информация от РУО какво е отсъствието по училища и детски градини, от Спешна помощ и джипитата - какво е търсенето на медицинска помощ и на тази база съвместно се взема решение", каза Кунчев пред "Дневник".

В тази връзка е възможно отделни училища да обявят грипна ваканция, без такава да е обявена в града или общината. "Точно така стана тази година на много места поради факта, че първите и най-много засегнати бяха в детската възраст. Средната заболяваемост не беше чак толкова висока, не беше достигнала епидемични стойности, а отсъствията, поне в първата обявила грипна ваканция община Хисар, бяха 65% от децата.

Източник: dnevnik.bg