За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да

...
За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да
Коментари Харесай

Какво трябва да стане, за да бъде обявена национална грипна епидемия

За да се разгласи национална грипна зараза, ще би трябвало да бъдат достигнати епидемиологични стойности от 250 - 280 заболели на 10 000 души население и най-малко 90% от областите в страната да са оповестили зараза, обясни пред " Дневник " националният епидемиолог доктор Ангел Кунчев.

Той успокои, че към този момент това е малко евентуално, тъй като рядко биват еднообразно наранени всички области - някъде пораства броят на заболелите, другаде стартира да понижава. " Такава не е обявявана от години ", посочи Кунчев. Той акцентира, че не е казвал в изявление за Българска национална телевизия, че следва оповестяването на национална грипна зараза, а единствено, че " не е невероятно да се случи ".

" Ние следим заболеваемостта седмично и по области - тя е най-точна. На тази база сътрудниците от 28-те районни здравни инспекции вземат решение за оповестяване на зараза по места. Ако всички области в страната или най-малко 90% от тях разгласят, можем да приказваме за национална, само че въпреки всичко това се случва рядко, така кат заболеваемостта е неравномерна. Тази година Монтана беше първа, в този момент Кърджали афишират, Пловдив е на ръба, Благоевград оповестиха, Бургас евентуално понеделник и те ще са в зараза. Но в други области към момента е ниска заболеваемостта, тъй че тъкмо по този начин неравномерно ще върви процесът и отсега нататък ", сподели Кънчев.

В министерството на опазването на здравето се получават данни за обособените области. " Грубо се движат сред 220-250-280 на 10 хиляди, само че те не са идентични за обособените области, нито за обособените седмици. Това е математически модел, създаден на база на данните от последните 20 години, тъй че няма закрепена цифра, която да мога да посоча ", обясни Кунчев.

Какво се не разрешава и лимитира

Според динамичността на заболеваемост от остри респираторни болести и грип грипна зараза може да се разгласи на територията на цялата област или в обособени обитаеми места от нея.

Пред " Дневник " от Министерството на здравеопазването обясниха, че това включва прекратяване на плановите интервенции, свижданията в лечебните заведения, плановите съвещания на бременни дами и кърмачета, имунизациите. Болниците ускоряват ограниченията по предварителна защита и надзор на вътреболничните инфекции и привеждат в подготвеност за смяна работния си график и легловия потенциал.

Детските заведения не стопират да работят, а ускоряват контрола, като заболели от личния състав също не се позволяват на работа.

Как се афишира грипна почивка

Решение за краткотрайно преустановяване на образователните занятия в обособени образователни заведения или във всички образователни заведения в региона се вкарва като последна мярка за справяне с нарасналата заболяемост от грип, като шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) предложи на шефа на Регионалното ръководство по образованието (РУО) краткотрайно спиране на образователния развой.

" Въпросът за оповестяване на грипна почивка постоянно се вземат решение взаимно - от РЗИ споделяме каква е заболяваемостта, каква е наклонността, какви варианти има, получаваме информация от РУО какво е отсъствието по учебни заведения и детски градини, от Спешна помощ и джипитата - какво е търсенето на здравна помощ и на тази база взаимно се взема решение ", сподели Кунчев пред " Дневник ".

В тази връзка е допустимо обособени учебни заведения да разгласят грипна почивка, без такава да е оповестена в града или общината. " Точно по този начин стана тази година на доста места заради обстоятелството, че първите и най-вече наранени бяха в детската възраст. Средната заболяваемост не беше чак толкоз висока, не беше достигнала епидемиологични стойности, а отсъствията, най-малко в първата оповестила грипна почивка община Хисар, бяха 65% от децата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР