За да се облекчи достъпа на хронично болните до лекарства

...
За да се облекчи достъпа на хронично болните до лекарства
Коментари Харесай

Протоколите за лечение на хронично болните ще се удължават служебно

За да се облекчи достъпа на хронично болните до медикаменти и да се обезпечи свободен кулоар към лекарските кабинети за пациентите с остри положения по време на изключителната епидемиологична конюнктура Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри служебно удължение на протоколите за скъпоструващо лекуване. Целта на автоматизираното удължение на протоколите е хората с хронични болести да могат да получават медикаментите си в аптеката със старите предписания, вместо да вървят още веднъж на доктор за подновяването им.

Служебното удължение влиза в действие от 16 ноември. Пациентски организации от дълго време упорстват за това, защото разкарването на хронично заболели пациенти с злепоставен имунитет по лечебни заведения, в изискванията на пандемия е рисково.

От НЗОК споделиха, че с подхванатата смяна се цели, както да не се струпват хора на закрито в поликлиники и лечебни заведения, по този начин и да се подсигурява достъпа на пациентите до нужната им лекарствена терапия.

Въвеждането на мярката се забави поради опозиция от Българския лекарски съюз, който беше срещу да се удължат служебно протоколите за скъпоструващи медикаменти.

Аргументите на лекарите бяха, че лекуването на един хронично болен пациент не включва единствено приема на медикаментите, само че и наблюдаване и следене на положението им. Според лекарите при добре проведен поток под часове пред кабинетите им няма да има разбъркване на потоци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР