За да се използва инерцията в процеса на присъединяване, трябва

...
За да се използва инерцията в процеса на присъединяване, трябва
Коментари Харесай

Гиър: РСМ не може да продължи процеса на присъединяване без промени в конституцията

За да се употребява инерцията в процеса на присъединение, би трябвало да се създадат промени в конституцията. Това ще разреши процесът да продължи с отварянето на главите. Просто не е реалистично да се мисли, че тази стъпка може да се избегне и че процесът на присъединение вълшебен ще продължи. Това сподели през днешния ден европейският дипломат Дейвид Гиър на кръглата маса „ Западните Балкани сред Запада и Изтока: Северна Македония – член на Европейския съюз до 2030 година “, проведена от Съвета на посланиците, съобщи БГНЕС.

„ Въпросът е дали страната може да стане член на Европейски Съюз до 2030 година? Отговорът е: зависи от самата страна. Задачата е значима, обсегът на промените е огромен. И тук, и в Брюксел ще има възходи и падения. Вярвам, че дълготрайният път, маршрутът е избран от Европейски Съюз и обещанието е действително. Това зависи от оценката на взаимните потребности и ползи “, сподели той.

За да се реализира тази цел, уточни Гиър, би трябвало да има същинска политическа решителност измежду всички политически партии и сред всички институции, в това число бизнеса и гражданското общество.

„ Не съм аз този, който би трябвало да ви убеждава. Трябва да действате уверено и с убеждението, че Европейски Съюз е вашето бъдеще. Пътят е отворен. Има подтик, вашето бъдеще е във вашите ръце “, сподели Гиър.

„ Вие не губите своята еднаквост, своя език, своята история по пътя към Европейски Съюз “, акцентира той за изискването във Френското предложение за включването на българите в конституцията, като добави, че други страни-членки са имали такива конституционни въпроси и уточни като образец Хърватия.

„ Първо и най-важно - Северна Македония би трябвало да продължи да показва действителен прогрес в промените. В тази част просто няма директни пътища. Страната би трябвало да приведе своите закони и практики в сходство с тези на Европейски Съюз и да се съобрази с тези стандарти “, сподели Гиър.

Необходимо е построяването на демократични институции. По-специално, както акцентира европейският дипломат, „ това значи значими и забележими действия в битката с корупцията, в това число посредством развиване на правосъдната система и прокуратурата, които ще отговорят на задачата за подсилване на Народното събрание и профилирани самостоятелни институции, които ще подкрепят работата на гражданското общество “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР